Weet u wat selenium voor uw haren en nagels kan betekenen?

Klik hier voor een belangrijke 2020 selenium immuun update

Voor het zomerreces hebben we aangekondigd selenium als ingrediënt van de week in het zonnetje te zullen zetten. De eerste drie (van in totaal zes!) gezondheidsclaims die voor selenium door de EFSA* als wetenschappelijk onomstotelijk bewezen door Vitaminecompleet gevoerd mogen heeft u al kunnen zien, namelijk de bijdrage van selenium aan:

  1. Bescherming tegen oxidatieve stress
  2. Een normale werking van de schildklier
  3. Een normale werking van het immuunsysteem (met de herfst in zicht, juist nu extra waardevol!)

Met deze drie selenium wetenschappelijk bewezen werkingen zijn we nu dus precies op de helft van het aantal EFSA*-goedgekeurde claims met betrekking tot selenium.

Vandaag willen we u graag met 2 nieuwe claims informeren over de bijdrage die selenium levert aan gezonde haren en nagels. Binnenkort volgt dan het laatste deel over selenium als ingrediënt van de week. En we kunnen u vast melden dat dat een opmerkelijke gezondheidsclaim zal blijken te zijn als een verrassende kers op de taart!

Selenium draagt bij aan de schoonheid van uw haar

Ooit zijn mensen door Desmond Morris, in zijn wereldberoemde boek met de gelijkluidende titel, als “de naakte aap” gepresenteerd. En met deze kale-staat-van-bestaan zijn we in het algemeen klaarblijkelijk behoorlijk in onze nopjes: we zijn namelijk zelfs bereid om de natuur een extra handje te helpen getuige de omvangrijke hoeveelheid tijd, energie en producten die we investeren om zelfs maar de schijn van (evolutioniair) achtergebleven lichaamshaar te verwijderen. Haar op kinnen, wangen, onder- bovenbenen en wat niet meer, verdwijnen allen nauwgezet onder trimmer, mes, wax- of zelfs laserbehandeling. Het lijkt toch vooral dat ons er heel wat aan gelegen is ons te onderscheiden van onze lichaamsbehaarde zoogdierburen.

kopzorg2

Met die enthousiaste voorkeur voor “onbehaard” zijn we echter wel heel selectief. Hoewel onze hoofdhuid met zo’n 150 cm2 (0,015 m2) maar een fractie van de totale oppervlakte van de huid (ruim meer dan 1,5 m2) in beslag neemt, willen we uitgerekend dat deel bij voorkeur liever niet onbehaard zien. Sterker nog, een weelderige haardos heeft een aanzienlijke status en wordt in alle culturen als een teken van jong, gezond, aantrekkelijk en sexy gezien! Haar is daarbij als het ware ons natuurlijke sieraad dat je elke dag al spontaan opgespeld is geworden door Moeder Natuur. En om dat sieraad in de juiste verzorging en look te houden vindt er vanaf de buitenkant heel wat nijvere activiteit plaats vanuit de kappersbranche, met schappen vol aan haarverzorgingsproducten. De keuze daaruit lijkt soms nog wel haast lastiger dan het kiezen van de juiste voedingssupplementen: voor sommigen een regelrechte kopzorg erbij. Een gerenommeerde kapperszaak in Maastricht heeft zichzelf, bewust van het belang van de juiste keuze, met de titel “Kopzorg” zelfs een “naam met een knipoog” toegedicht.

Niet alleen van buitenaf maar ook van binnenuit!

Al die activiteiten aan de buitenkant van je haar zijn natuurlijk prima, maar alleen de carrosserie oppoetsen zonder de motor of onderstel aandacht te geven is toch eigenlijk wel een beetje half werk. Aandacht voor haar van binnenuit is bij veel mensen een onderbelicht en daardoor weinig bekend gebied. Van de B-vitamines is de relatie met haar voor sommigen misschien nog wel bekend maar wist je dat ook selenium zoals in de Multivitamine van Vitaminecompleet de officiële EFSA* claim mag voeren:

Selenium draagt bij aan de instandhouding van gezonde haren
(erkende EFSA* gezondheidsclaim 4 van 6)

Een wetenschappelijke erkenning waar de meeste haarverzorgingsproducten jaloers op zouden zijn. Als je haar je wat waard is zou je daarom toch zeker ook aan een bijdrage van je schoonheid van binnenuit kunnen denken. Voor een fractie van de prijs van een gang naar de kapper krijg je met de Multivitamine van Vitaminecompleet namelijk dagelijks een adequate hoeveelheid selenium (en diverse andere haaringrediënten) aangereikt waarvan de bijdrage aan het gezond houden van je haar als wetenschappelijk bewezen claim door de EFSA* is toegestaan. Hoewel een mooie, al dan niet bewust gekozen, “kale kop” natuurlijk ook heel prachtig is.

Tot in je de puntjes van je nagels voordeel van selenium

nagels

Net als haren zijn ook nagels onderwerp van uitgebreide verzorging. In Brazilië blijkt bijvoorbeeld de hype van nagelverzorging zó groot, dat verzorgingsproducten voor nagels zelfs een substantieel deel van de economie laten draaien. En ook in Europa houdt zorg voor nagels echt niet op bij louter knippen. Op een enkeling na die aan nagelbijten de voorkeur geeft, is er naast een ruime keuze aan clippers, scharen en tangen, een hele stoet aan extra nagelverzorgingsmogelijkheden. Vijlen, polijsten, lakken, trimmen, een compleet scala aan deskundigen en nog meer stylingsvormen zijn beschikbaar. Van manicures en pedicures tot professionele nagelstudios kun je therapeutisch of creatief aan de slag gaan om je nagels gezond te houden of eindeloos te verfraaien. En als het helemaal mis gaat of het ongeduld toeslaat is er ook nog een heel universum aan kunstnagels beschikbaar.

Met zo veel producten en professionals is het eigenlijk heel vreemd dat er nog zo weinig aandacht is voor zorg voor nagels van binnenuit. En dat terwijl aandacht voor je nagels van binnenuit wel gewoon heel eenvoudig mogelijk is.

Selenium draagt bij tot de instandhouding van normale nagels
(erkende EFSA* gezondheidsclaim 5 van 6)

De Multivitamine van Vitaminecompleet bevat selenium in een biologisch goed beschikbare vorm en dosering die het mogelijk maakt om 6 bewezen gezondheidsclaims te mogen melden.

Dankzij een dagelijkse Multivitamine van Vitaminecompleet kunt u dus heel eenvoudig en gericht ook een bijdrage leveren aan het gezond houden van uw haren en nagels en dan hebben we de diverse andere schoonheid-van-binnenuit ingredienten nog niet besproken. Hoeveel mooier het nog kan worden? We vertellen het u graag in wanneer we andere ingrediënten onder de loep gaan nemen.

Ook levert de Multivitamine van Vitaminecompleet levert naast selenium dat een bijdrage levert aan een gezonde werking van schildklier, immuunsysteem, huid, haar diverse andere ingredienten uit de Multivitamine die hierbij met selenium samenwerken. De synergie uit de Multivitamine van Vitaminecompleet levert daarmee gewoon ongewoon veel waar voor je geld. En nu weet je weer een beetje meer waarom je keuze voor deze multivitamine naast een gezonde ook een “schone” gewoonte is!

Meer verbazingwekkends over selenium?

Is het met deze vijf wetenschappelijk claims over de invloed van selenium dan op, of zit er nog meer in het vat? Jawel hoor, naast de bijdragen van selenium aan bescherming tegen oxidatieve stress, een normale werking van het immuunsysteem, de schildklier en het instand houden van normaal haar en nagels is er nog een laatste verbazingwekkende feit over selenium dat staat te trappelen om zich bij u bekend te maken! U leest er in ons laatste bijdrage over selenium binnenkort meer over!

* EFSA = European Food Safety Authority. Dit onafhankelijke onderzoeksinstituut adviseert de Europese Commissie en heeft in 2012 strenge en bindende richtlijnen opgesteld welke gezondheidsclaims binnen de EU ten aanzien van o.a. vitamines, mineralen, spoorelementen en essentiële vetzuren naar eindgebruikers gecommuniceerd mogen worden.