Dagelijks een multivitamine? Waarom twee hoogleraren voeding “om” zijn.

“Goed eten is belangrijk. Maar het lukt maar weinig mensen om altijd gezond en gevarieerd te eten… Zijn extra vitaminesupplementen dan een goed idee?”  – Onderdeel van de intro van een Volkskrant artikel op dinsdag 13 januari 2022. 

Een aanvullend Multivitamine supplement met een brede samenstelling kan inderdaad een zinvolle aanvulling op je dagelijkse voeding zijn, is de korte conclusie. Twee top voedingsdeskundigen, de Nederlandse hoogleraren Prof. Jaap Seidell en Prof. Renger Witkamp onderstreepten dit in een recent interview in de Volkskrant. Want ook zij zijn er inmiddels van overtuigd dat elke dag volwaardig eten om uiteenlopende redenen verdraaid nog niet zo eenvoudig is. 

De 5-jaarlijkse RIVM voedselconsumptiepeilingen tonen dit dan ook al decennialang aan. Ondanks dat ook het Voedingscentrum al jaren het advies voor aanvulling voor een aanzienlijk aantal doelgroepen had gegeven, bleef toch vooral het advies” eet gezond en volwaardig dan heb je verder niets nodig” lang in ons collectieve geheugen als hoofdboodschap rondzingen. En dat behoeft toch wel enige nuance. Wij beschouwen dit voortschrijdend inzicht natuurlijk als een aangename bevestiging van onze visie op voeding en voedingssupplementen. Een visie die wij bij Vitaminecompleet overigens al meer dan 20 jaar in de vorm van hoogwaardige zinvolle producten praktisch vormgeven. Juist om in deze geest, met zo min mogelijk potjes op je aanrecht, een zo volwaardig mogelijke aanvulling te kunnen leveren.

‘Maar de realiteit is dat niemand helemaal gezond eet.’ – Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie bij de Wageningen Universiteit
Volkskrant 13-1-2022

“Je hebt natuurlijk liever dat ze beter gaan eten, maar als ze dat toch niet doen, is bijslikken een optie.”  – Renger Witkamp

“Volgens het RIVM blijkt uit diverse onderzoeken dat de inname van een aantal vitaminen en mineralen bij grote delen van de bevolking te laag is, zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. ‘Denk aan vitaminen als A, K, D en foliumzuur.’ ” Ook het belang van een adequate ijzerinname met name bij vrouwen stipt hij aan.

Daarnaast besteedt Prof. Seidell expliciet aandacht aan jodium. In ons vorige blog hebben we overigens recent nog aandacht besteed aan ons nieuwe algeningrediënt dat een rijke bron aan natuurlijk jodium is. Door afgenomen broodconsumptie zou extra aandacht voor een toereikende jodiuminname namelijk echt wel aangewezen zijn.

“Volgens Seidell zouden supplementen daarom bij veel Nederlanders wel degelijk nut kunnen hebben. “

Niet vermeld in dit krantenartikel, maar wel terug te vinden in de RIVM publicaties, is dat ook zink (vegetariërs en veganisten), magnesium (vrouwen), of selenium (iedereen die geen seleniumrijke voedingsmiddelen zoals zeevis eet), en Omega-3 visolievetzuren (iedereen die onvoldoende vette vis eet) bij specifieke groepen best enige extra aandacht te kunnen gebruiken.

Laten we ons enkel eens concentreren op een aantal van de de vermelde grondstoffen uit het krantenartikel en dit concreet vertalen naar het belang van deze voedingsstoffen voor je dagelijkse functioneren.

  • Vitamine A, vitamine D, foliumzuur (vitamine B11) en ijzer zijn allen van belang voor een gezond werkend immuunsyststeem.
  • Je vitaliteit is onder andere gebaat bij vitamine B11 (draagt bij tot verminderen van vermoeidheid) ijzer (draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid en tot een normaal energieleverend metabolisme), jodium (draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme) en vitamine D (draagt bij tot de instandhouding van normale werking van de spieren).
  • vitamine A, vitamine B11 en vitamine D dragen allen bij aan een normaal celdelingsproces.
  • Je psychologische welbevinden wordt ondersteund door vitamine B11 (draagt bij tot een normale psychologische functie), ijzer (draagt bij tot een normale cognitieve functie), jodium (draagt bij tot een normale cognitieve functie en aan een normaal functioneren van het zenuwstelsel).

Dat lijkt ons toch allemaal best van waarde.

Uiteraard voegt Prof. Seidell onmiddellijk de onvervangbaarheid van gezonde voeding eraan toe: ‘Maar het is zeer de vraag of je gezonder wordt als je supplementen neemt, maar verder ongezond blijft eten’. Daar zijn wij het vanzelfsprekend mee eens. Om praktisch gezien aandacht te hebben voor voldoende inname van vitaminen, mineralen en spoorelementen en gezonde vetzuren lijkt ons echter net zo evident. 

Ook nu steeds duidelijker wordt dat bodemverschraling impact heeft op ons voedsel, en ook het Amerikaanse CDC (zeg maar ons RIVM) al in 2012 te kennen heeft gegeven dat een minimum inname aan microvoedingstoffen niet automatisch een optimum inname van voedingsstoffen zal zijn, is extra aandacht voor essentiële microvoedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen op zijn plaats. Ook aan deze kant van de grote plas is dit inzicht voorzichtig ingang aan ‘t vinden: de gezondheidsclaims voor Omega-3 visolievetzuren zijn bijvoorbeeld al wettelijk verplicht, afhankelijk van de hoeveelheid EPA en DHA, per indicatie vermeld.

Eén enkele capsule Omega-3 visolievetzuren van Vitaminecompleet draagt al bij aan het gezond houden van bloedvaten. Om een positieve invloed op je triglyceriden-huishouding te bewerkstelligen heb je er echter vier nodig, en voor een bijdrage aan ooggezondheid twee.

Meer weten?

Lees dan bijvoorbeeld een van onze recente blogs over de toestand van de Nederlandse bodem en de impact van decennialange kunstmatige bemesting, ongediertebestrijding, en bewerking op de bodem en het gehalte aan voedingsstoffen in onze groente- en fruitteelt.
Secundaire voedingsstoffen als bijvoorbeeld carotenoïden en polyfenolen, waarvan u er talloze aantreft in onze Multivitamine, zijn daar dan nog eens niet eens in meegenomen.