Wéér een hoogleraar positief over Multivitaminen

De Nederlandse voedingswetenschapper Prof. Dr. Alie de Boer, verbonden aan de food campus Venlo van de Universiteit Maastricht uit zich als volgt in een interview in de Limburger van 12 februari 2022: “Als je denkt: ik kan wel wat extra’s gebruiken, maar weet niet precies wat, dan is een multivitamine prima”

Daar zijn wij natuurlijk al jaren van overtuigd. En zeker nu ook met de carnaval vieren voor de deur, of misschien wel wintersporten, is je aandacht voor gezonde voeding in die feestelijke of sportieve tijd misschien niet gedurende alle gekke, of witte dagen optimaal.
Alcohol, koude en vermoeidheid, maar ook luide muziek doen allemaal nog een schepje uitdaging voor je systeem erbovenop. Wij zijn dan ook verguld met de uiting dat ook Prof. de Boer een aanvulling met een Multivitamine prima vindt. Schoorvoetend zijn er de laatste twee jaar meer collega professoren die zich genuanceerder over aanvulling met vitamines durven uitlaten in de media.

In hetzelfde artikel in de Limburger wordt ook aandacht besteed aan het duizelingwekkende aanbod aan supplementen: “multivitamines voor de man, de vrouw, sporters, ….., …. steun bij de overgang, zwangerschap, ouder worden, voor glanzend haar, sterke nagels, betere nachtrust… …. een pil op maat, maar door de bomen zie je het bos niet meer.”

Dat overweldigende aanbod is voor ons al meer dan 20 jaar een aansporing om producten met een nuchtere aanpak aan te bieden. Eén Multivitamine voor volwassenen. Maar dan zó slim in ingrediënten keuze, zó goed gedoseerd en zó breed geformuleerd dat kiezen weer wél eenvoudig wordt. En dat kun je makkelijk in onze rechtstreekse vergelijk zien. En met zo min mogelijk potjes op je aanrecht wordt de kans dat je teveel binnenkrijgt, door allerlei combinaties aan producten, ook geminimaliseerd.

Dat steeds meer hoogleraren bekendmaken dat ze een dagelijkse aanvulling, mits verstandig gedaan, wel slim vinden is een hele ommezwaai. Maar ook weer niet zo vreemd, want om daadwerkelijk dagelijks volwaardig te eten, erkennen dus ook steeds meer voedingswetenschappers, is verdraaid nog niet zo eenvoudig. Zeker bij een toenemende bodemverschraling.

En mogelijk wordt het er in de toekomst bepaald niet eenvoudiger op. Bodemverschraling is inmiddels wereldwijd, ook in Europa, een zorgwekkend thema. Uit een recente publicatie is gebleken dat klimaatverandering, naar zich laat aanzien, hier bepaald niet gunstig aan gaat bijdragen. In een volgend blog daarover meer.

Misschien heb je zelf publicaties gelezen waarin andere hoogleraren de moed hebben om zich positief uit te laten over voedingssuppletie. Laat het ons vooral weten dan.

Onze teller staat nu op 4 professoren van Nederlandse bodem. In het buitenland zijn er overigens al veel meer universitaire docenten die zich positief uitspreken over de bijdragen die multivitamines aan het in stand houden van een toereikende microvoedingsstof voorziening bijdragen.
En zelfs de oude discussie of “minimaal” wel hetzelfde is als “optimaal” waar het aanvulling betreft, is inmiddels geen taboe meer. Dat dit echt toe is aan aan een genuanceerder herziening wordt door steeds meer deskundigen voor het voetlicht gebracht. Ook hierover meer in een volgend blog.

Weet u nog de tijd dat de hoeveelheid vitamine D die veilig geacht werd gelimiteerd was tot 200ie? Inmiddels ligt die bovengrens voor veiligheid in de vrije verkoop op 4000 ie!! Dat geldt vanzelfsprekend niet voor alle voedingsstoffen maar voortschrijdend inzicht helpt iedereen verder.

Ga je niet de latten of de lappen op de komende tijd? Ook dan zijn een Multivitamine, Omega-3 visolievetzuren of Magnesium supplementen een praktische oplossing om je “daily essentials” goed aan te vullen. Lijkt ons heel verstandig, en daar heb je eigenlijk geen professor voor nodig.