Ja. 150+ wettelijk erkende gezondheidsclaims voor de Multivitamine, Magnesium en Omega-3 zijn per slot van rekening niet zomaar toegekend aan de producten van Vitaminecompleet. Met die constatering zou dit blog dus eigenlijk hier al kunnen eindigen.
Ook in de dagelijks praktijk maken gebruikers heel regelmatig melding van hun positieve ervaringen wanneer ze Vitaminecompleet producten gebruiken. Uiteraard vertrouwen wij onze gebruikers in hun gemelde ervaringen, en zijn ervan overtuigd dat de effecten die zij waarnemen, niet louter op placebo-effect berusten. Wie zouden wij trouwens zijn, als wij onze gebruikers niet serieus zouden nemen? Op basis van de talloze positieve klantervaringen zou dit blog dus opnieuw hier weer kunnen eindigen.
Aan de 150+ gezondheidssclaims liggen tienduizenden, gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studies ten grondslag. Daar zijn de specifieke toegevoegde waardes van de individuele ingrediënten, of combinaties daarvan, uitvoerig gedocumenteerd en na peer review voor publicatie vrijgegeven. Voor een derde maal zou dit blog hier kunnen stoppen.
Ondanks dat “de kous daarmee” dus al met driewerf Ja “af zou kunnen zijn” vinden we dit onderwerp alsnog veel te interessant om het daarbij te laten. Want met wat extra toelichting kunnen we jou meer zicht op de diversiteit van ervaringen en de complexiteit van deze fascinerende materie verhelderen. Zo weet jij dan beter wat je feitelijk van Vitaminecompleet mag verwachten.
Laten we, om deze toelichting wat toegankelijker te maken, daarvoor starten met een een paar brein warming-up oefeningen. Met deze gedachten experiment-jes wordt het, denken wij, namelijk net wat makkelijker om zicht te krijgen op de te verwachten bijdragen aan je gezondheid van onze producten. Op korte én zeker ook op lange termijn.
Kleine gedachten warming up
Wanneer merk je nou eigenlijk exact, dat je voordeel hebt van een jarenlange discipline om je cholesterol- of bloeddruk gehalte op peil te houden?
In het ideale geval zou je daar wellicht helemaal niets, op mogelijk enige bijwerking na, van bespeuren! Het is dan ook meer een soort inspanning van het type “dagelijkse discipline” waarvan je weet dat die in de categorie “intelligent risicomanagement” ligt. Net als tandenpoetsen bijvoorbeeld. Alhoewel je daar dan op korte termijn natuurlijk wél nog een fris mondgevoel van krijgt. Daarom werd wellicht, pas ná het toevoegen van de pepermuntsmaak, tandpasta een wereldwijde hit.
Of neem bijvoorbeeld autogordels. Hopelijk merk je nooit welk voordeel het gebruik daarvan je zou kunnen opleveren. Daarbij verschaffen autogordels ook nog eens geen 100% perfecte bescherming. En ook niet aan 100% van de gebruikers. Of in 100% van de gevallen. Toch zijn autogordels zo onmiskenbaar van toegevoegde waarde gebleken, dat maar weinig mensen er geen structureel gebruik van maken.
Hoe lang zou het trouwens duren voor je iets merkt tijdens een autorit wanneer je een foutieve brandstof getankt zou hebben? Of het oliepeil te ver te gezakt is? Of de ruitensproeiervloeistof? Of de accuspanning?
Allemaal verschillende tijdspaden. Allemaal verschillende effecten. Allemaal verschillende consequenties.
Net als bij vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren. Elk van deze essentiële ingrediënten levert immers ook een eigen unieke, en niet onderling inwisselbare, bijdrage. En dat is dus ook niet door “ik eet wel een extra sinaasappel per dag“, volledig te vervangen. Hoe onmisbaar en gezond een sinaasappel ook is. Ademen door slapen vervangen lukt immers ook niet. En magnesium, zink of selenium proberen te vervangen door vitamine C evenmin. Vandaar dat variatie in het voedingspatroon voor een homo sapiens cruciaal is. Maar in de praktijk van alledag bepaald nog niet eenvoudig in de praktijk om te zetten. En dat is nog los van bijvoorbeeld de effecten van voortschrijdende bodemuitputting.
Zo, dat was de warming up. Hoe zouden deze opwarmertjes zich nu laten vertalen naar het inzetten en de toegevoegde waarde van supplementen? Laten we dat vanuit drie tijdslijnperspectieven belichten.
1. Lange termijn effecten: bijvoorbeeld de relatie van een goede vitamine D en magnesium voorziening voor gezonde botten
Je zult jarenlang moeten investeren in een toereikende inname van vitamine D en Magnesium om de voordelen die beiden hebben op het gezond houden van botten hopelijk nooit in de praktijk te hoeven ervaren. Vreemd genoeg zou je kunnen zeggen dat wanneer je op latere leeftijd de pech hebt om te vallen, dat de kans dat je er zonder noemenswaardige, of beperkte schade uitkomt, door een decennialange aandacht voor voldoende vitamine D en Magnesium voor je botgezondheid niet ongunstig gewerkt heeft.
Wist je trouwens dat van de vitamine D uit de Multivitamine en onze Magnesium-formule geclaimd mag worden dat het ook helpt vallen te voorkomen?
Dus net als een autogordel die nooit in werking hoeft te komen, of vaten die open blijven, merk je dat eigenlijk doordat je er juist niets van merkt. Een fraaie “experiëntiële” paradox van het leven.
2 Kortere termijn effecten: voorbeeld de bijdrage van stoffen als vitamine C, D selenium of zink aan je weerstand
Deze vier (plus nog 5 andere ingredienten in de Multvitamine) leveren allen o.a. een bijdrage aan een veerkrachtig en energiek immuunsysteem. Iets wat je vaak pas achteraf goed kan inschatten. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je vergeleken met eerdere winters er beter doorheen gerold bent.
Of neem de bijdrage van jodium en selenium aan je energiehuishouding. Beiden zijn onmisbaar voor een gezonde schildklierwerking en daarmee je vitaliteit. Voordat je de bijdragen van deze twee voedingsstoffen kunt waarnemen zijn er vaak een aantal weken tot maanden dagelijks gebruik overheen gegaan. En dan is ‘t vaak nog zo’n geleidelijke verandering aan je energie, dat je dat gedurende het gebruik nog niet zo makkelijk kunt registreren. Je kent vast het verhaaltje wel van de “kikker die zich langzaam gaar liet koken”.
“Ik heb nu ook mijn dochter een pakketje cadeau gedaan.“ “Ik kan er niet echt een vinger opleggen, maar mijn gevoel is dat mijn energielevel hoger ligt, dan voor het gebruik van deze vitaminen. Vorig jaar in de winterperiode had ik een soortgelijke ervaring.” Paul uit Rotterdam Kioyh klant review 24-12-2022 |
3 Positieve effecten op korte termijn: voorbeeld B vitamines, magnesium of vitamine C en energie niveau of mentale prestaties
Toch zijn er behoorlijk wat mensen die onze producten gebruiken die melden op veel kortere termijn wel degelijk positieve effecten op hun gezondheid te kunnen waarnemen. Wij achten dat ook zeer wel mogelijk. En eigenlijk ook voor de hand liggend, aangezien een volwaardige voeding voor het merendeel van de Nederlanders nog een hele uitdaging blijkt. Zoals steeds opnieuw weer aangetoond door de 5-jaarlijkse voedselconsumptie peilingen. Ondanks dat we iets gezonder zijn gaan eten blijkt onverminderd dat “Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen” Hierbij worden overigens zaken als bodemuitputting, of inventariseren (laat staan optimaliseren) van bloedwaarden niet meegewogen.
Het kan dus zomaar voorkomen dat je onbewust een aantal weken te weinig aandacht hebt gehad voor gezonde voeding. Of misschien structureel een voedingsgewoonte hebt met knelpunten. Denk bijvoorbeeld aan veganisten en vitamine B12. Of dat de producten die je eet niet meer bevatten wat ze eerder bevatten, of door industriele bewerking minder beschikbaar zijn. Dan kunnen bijvoorbeeld de wateroplosbare vitamines uit de B-groep en vitamine C, op relatief korte termijn al onder druk komen te staan. Als je dan weer om schakelt naar een volwaardig voedingspatroon, of een supplement gebruikt, kun je vaak binnen korte tijd de effecten hiervan merken.
“Top” “In het begin is het wennen (grote tabletten, sterke geur) maar je voelt je er écht wel goed bij na een aantal dagen innemen.” Geert uit Poeke Kioyh klant review 23-12-2022 |
Laten we ook Magnesium eens wat nader onder de loep nemen. Wanneer je door hoge mentale belasting en een voeding met te weinig magnesium, een daardoor ontstane lage magnesiumstatus door aanvulling uit voeding of supplementen weer rechttrekt, zal de bijdrage van Magnesium aan gezonde soepele spieren, sportieve prestaties of slaap zich vaak snel en duidelijk ervaarbaar maken. Niet zonder reden dat wielrenners Magnesium vaak nog tij́dens een wedstrijd gebruiken om hun energie en prestatie niveau te ondersteunen. En Magnesium werkt dan zeker niet alleen op je skeletspieren. Want ook de spieren in bv luchtwegen of de hartspier hebben hier voordeel van. Maar ook je zenuwstelsel of je psycho-emotioneel welbevinden.
De bijdrage van magnesium aan botten of tanden is dan weer meer in lijn met de eerste categorie en doet veel minder direct merkbaar zijn werk op lange termijn.
Samenvattend zou je dus kunnen stellen dat afhankelijk van je startsituatie wat betreft gezondheidstoestand, leeftijd, geslacht, voeding voorkeuren, binnen- of buitenshuis werken, stress, huidsteint, medicijngebruik, alcohol gebruik, roken en natuurlijk de individuele genetische diversiteit, je in sommige gevallen op je energie, stemming en mentale veerkracht op korte termijn respectievelijk niets, iets of een behoorlijke impact kunt bespeuren!
Op de wat langere en lange termijn ligt dit allemaal nog een stuk complexer dus. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat naast de onverminderde aandacht voor een structureel gezond voedingspatroon een aanvulling in de echte wereld vanaf de eerste inname al een verstandige investering in je gezondheid, vitaliteit en kwaliteit van leven is.
Geen wonder dat, na de jarenlange mantra “eet maar gezond, dan krijg je alles binnen” (een mantra die natuurlijk per definitie klopt, maar in de praktijk dus gewoon niet zo makkelijk om te zetten blijkt), steeds meer hoogleraren positiever staan tegenover aanvulling met breed-spectrum voedingssupplementen. En tegelijk hun focus, terecht, op gezonde voeding blijft liggen. Want aanvulling is uiteraard geen vervanging daarvan. |
In een groot deel van de ons omringende landen waren hoogleraren en overheden al aanzienlijk eerder tot die conclusie gekomen. We kunnen niet uitsluiten dat onze Nederlandse dominee’s mentaliteit daar mede aan ten grondslag ligt. Maar dat laatste is natuurlijk niet meer dan een hypothese die gefalsifieerd mag worden
Vitaminecompleet doet je merkbaar, én -hopelijk vooral ook- onmerkbaar, goed!
Wat denk jij? Zou bovenstaande zin, zonder de voorafgaande brein warming-up, nog te volgen zijn?
Laat ons vooral weten wat je van onze blogs vindt.
Wij zijn er overigens van overtuigd dat, naast de vele ervaarbare effecten, het merendeel van de waarde van Vitaminecompleet onder de oppervlakte ligt. Bij regelmatig gebruik dragen de supplementen effectief bij aan lange termijn voordelen voor je gezondheid, vitaliteit en kwaliteit van leven. Vandaar ook die meer dan 150 wettelijk toegekende gezondheidsclaims. Het gaat daarbij immers om veel meer dan vermindering van vermoeidheid, een krachtig immuunsysteem of een opgewekte stemming. Wellicht iets voor een volgend blog. Vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op. |