Nieuw algen-extract in uw Multivitamine: Knotswier, Ascophyllum nodosum

Dit nieuwe ingrediënt, met de sjieke latijnse naam Ascophyllum nodosum- dat klinkt toch een stuk eleganter dan het Nederlandse “knotswier”-,  is in de Multivitamine opgenomen als vervanger en “upgrade” van het vertrouwde blaaswier Kelp-extract dat eerder in de Multivitamine formule voorhanden was.

Rijke bron van jodium

De alg Ascophyllum nodosum is net als Kelp, ook wel Blaaswier genoemd, rijk aan jodium. En net als bij Kelp bevindt dit jodium zich in meerdere natuurlijke organische zogenaamde jodide- en jodaat-varianten. Het totale gehalte aan jodium hebben we in de Multivitamine met dit nieuwe ingrediënt vrijwel identiek gehouden aan de hoeveelheid jodium uit Kelp die we al jaren in de Multivitamine hebben opgenomen. Vanzelfsprekend blijft daarmee ook met dit nieuwe knotswier-extract ook de totale hoeveelheid jodium in de vernieuwde Multivitamine tablet ruim onder de grens van de veilige hoeveelheden jodium en natuurlijk sowieso binnen de wettelijke richtlijnen omtrent jodium voor voedingssupplementen. Binnenkort besteden wij in een volgende blog meer aandacht aan het belang van een toereikende jodiuminname door de jaren heen. Een van Nederlands top voedingswetenschappers, Prof. Jaap Seidell, meldt hier dan meer over.

Nog rijker aan Fucoidan en Fucoxanthine

Wat Knotswier / Ascophyllum nodosum extract extra interessant maakt, naast een eveneens onafhankelijk gecertificeerde en gegarandeerd hoge zuiverheid, is het feit dat deze alg een rijkere bron aan Fucoidan en Fucoxanthine is dan Kelp-wier. 

Over deze twee grondstoffen, Fucoidan en Fucoxanthine, mogen we u onder de bestaande wetgeving helaas geen melding maken van specifieke gezondheidsclaims. Wel mogen we natuurlijk vermelden dat er enthousiast onderzoek naar deze twee sea-superfoods verricht wordt. In de afgelopen jaren zijn er duizenden publicaties in de onafhankelijk peer reviewed vakliteratuur verschenen waarbij deze stoffen in de schijnwerper staan. Huid, brein, darmen, immuunsysteem en jeugdigheid zijn daarbij allen bijvoorbeeld gerelateerd onderwerp van Fucoidan onderzoek. En Fucoxanthine is eveneens uitgebreid onderwerp van onderzoek. Onderzoeksvelden met betrekking tot immuunsysteem, gezondheid en gewicht zijn maar een paar voorbeelden waarin de researchers met betrekking tot Fucoxanthine* in geïnteresseerd zijn.  

We kunnen u er uiteraard niet van weerhouden wanneer u zelfstandig op betrouwbare websites op onderzoek uitgaat naar deze twee ingrediënten. In de plant zelf beschermt Fucoidan overigens de celwanden van deze alg tegen stressoren van buiten. Niet heel vreemd wellicht dus dat Fucoidan in high-end skin-care cosmetica wordt opgenomen.

* Aardig biochemisch weetje overigens: u herkent in de stof Fucoxanthine het achtervoegsel –xanthine. Dat achtervoegsel treft u ook aan in dat andere super seafood-ingrediënt Asta-xanthine**, De gelijkheid van achtervoegsels geeft al aan dat het hier stoffen betreft die biologisch aan elkaar verwant zijn en eveneens als astaxanthine interessante kenmerken hebben. Net als carotenoïden, zoals beta-caroteen en lycopeen, met een zelfde achtervoegsel overlappende eigenschappen bezitten. Fucoxanthine is als zogenaamd xanthophyl onderdeel van de carotenoïden groep*. Deze twee zitten overigens allemaal al in de Multivitamine formule opgenomen. Allen in een dosering zoals je die met een gezonde, volwaardige voeding dagelijks zou kunnen binnenkrijgen. Wel zo makkelijk he?

** Astaxanthine hebben we sinds 2020 als exclusieve grondstof als een algen extract in onze Multivitamine kunnen opnemen. En dan in een serieuze voedingsdosering. Dat het mediterrane en Japanse Okinawa dieet zo hun reputatie hebben op het gebied van gezondheid heeft ons inziens onder andere te maken met het gegeven dat dergelijke voedingsstoffen uit de zee meer frequent geconsumeerd worden.