Hoe eet Nederland echt?

“Als je maar gezond eet krijg je toch alles binnen?”

Een bekende uitspraak en natuurlijk een waarheid als een koe, maar hoe zit dat nou in de praktijk. Doen we dat ook echt? Bekijk het filmpje of laat je verrassen door de onderstaande feiten en getallen uit de onafhankelijke overheidsbronnen. Tussen “wat het geval is” en “wat het eigenlijk zou moeten zijn” blijkt zich nogal wat afstand te bevinden.

In Nederland stelt de Gezondheidsraad, het officiële adviesorgaan van de regering, “Richtlijnen Goede Voeding” op als basis voor de voe­dings­voor­lich­ting in ons land. Volgens de Ge­zond­heids­raad “vol­staat een ge­va­ri­eer­de voeding volgens deze Richt­lij­nen voor het me­ren­deel van de al­ge­me­ne, gezonde be­vol­king”:

  • Dagelijks minstens een half uur matig inspannende lichamelijke activiteit
  • Dagelijks 150-200 gram groente en 200 gram fruit
  • Dagelijks 30-40 gram vezel uit groente, fruit en volkoren graanproducten
  • Per week twee porties vis waarvan ten minste een portie vette vis
  • Beperk suikers en dranken met een hoog gehalte aan voedingszuren
  • Maximaal 6 gram keukenzout per dag
  • Maximaal 2 glazen alcohol per dag voor mannen, 1 voor vrouwen

Praktische adviezen van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum vertaalt deze adviezen in de welbekende Schijf van Vijf en kiest daarbij om “de praktische haalbaarheid te laten prevaleren boven het realiseren van de aanbevelingen”

  1. Eet gevarieerd
  2. Eet niet teveel en beweeg
  3. Eet minder verzadigd vet
  4. Eet veel groente, fruit en brood
  5. Eet veilig

Daarnaast meldt het Voedingscentrum dat met de Richtlijnen voor gezonde voeding alléén, niet voor alle gezonde groepen alle voedingsstoffen automatisch gedekt zijn. Het Voedingscentrum noemt bijvoorbeeld (top)sporters, mensen die gewicht verliezen, vegetariërs, veganisten, vrouwen in vruchtbare periode, met zware mensturatie, tijdens zwangerschap, mensen die roken, alcohol in overmaat consumeren, senioren… Deze gezonde groepen krijgen onder andere te weinig vitamine B1, B6, B11, B12, C, D, ijzer, selenium en zink binnen. “Daarnaast geldt dat mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, extra vitamines nodig hebben”, “Daarnaast geldt dat mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, extra mineralen nodig hebben.” (80% van de Nederlanders gebruikt medicijnen volgens het CBS, zie hieronder).

Zo worden de officiële adviezen voor gezonde voeding door het Voedingscentrum via deze “Schijf van Vijf” al decennialang gepromoot. Interessant is de vraag hoe deze adviezen in de dagelijkse praktijk nu daadwerkelijk wel of niet opgevolgd worden?

Nederlanders laten massaal gezonde voeding staan

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu RIVM

Meten is weten: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meet via de Voedselconsumptiepeiling of we gezond genoeg eten: “Veel Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vis en vezel en voldoen daardoor niet aan de richtlijnen goede voeding.” Enkele citaten:

  • “vrijwel niemand eet voldoende groente”
  • “Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid”
  • Élke week 2 keer vis “wordt door verreweg de meeste Nederlanders niet gehaald”

Tot zover de Richtlijn en de peilingen van het RIVM. Ter herinnering: deze Richtlijnen Goede Voeding volstaan dus voor “het me­ren­deel van de al­ge­me­ne, gezonde bevolking”.

Interessant is de vraag welk deel van de bevolking eigenlijk gezond is? Dat is immers het deel waar deze Richtlijnen voor gemaakt zijn, maar die volgens de voedselpeiling van het RIVM in de praktijk helaas dus vrijwel niemand blijkt te halen.

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Volgens enquetes van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) antwoordt (in 2009) 81,5% van de Nederlanders dat hij/zij zich (zeer) gezond voelt. Ondertussen blijkt dat 80% 1 of meer medicijnen slikt, 43% een specialist bezocht, 47% overgewicht heeft, aanzienlijke delen gezondheidsgevolgen ondervinden van de Westerse levensstijl, 28% rookt, 4% van de werkende beroepsbevolking thuis zit en zo voort en zo voort… (boven de 45 jaar schieten de cijfers helemaal omhoog), kijkt u zelf op de website van het CBS.

Wil de overgebleven gezonde, niet-zwangere, van een lichte huidtint voorziene niet-binnenzittende, medicijnvrije, slanke, alcohol-matige, niet rokende, niet seniore, niet door de Westerse levensstijl gezondheidsgevolgen ondervindende, niet over- of ondermatig sportende, goed gevoede Nederlander voor wie de Richtlijnen goede voeding, mits in acht genomen, volstaan om vrijwel zeker voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen… zich svp melden?

Samenvattend

De Richtlijnen voor gezonde voeding voor gezonde mensen blijken in de praktijk dus voor nogal wat groepen mensen extra aandacht nodig te hebben (bijvoorbeeld senioren, zwangeren, vegetariërs, (top)sporters, mensen die weinig buiten komen enz). Maar bovenal blijken we volgens het RIVM de Richtlijnen voor gezonde voeding gewoon volstrekt niet te halen in de dagelijkse praktijk. En dit dus nog los van het ‘minder gezonde’ deel van de bevolking dat overgewicht heeft, rookt, een specialist bezoekt, of bijvoorbeeld medicijnen gebruikt. Het is niet verwonderlijk dat menig gezondheidszorgprofessional zelf dagelijkse aanvulling op zijn of haar voeding gebruikt.

Vanzelfsprekend wil Vitaminecompleet iedereen motiveren zich in te spannen om gezond en gevarieerd te eten volgens de Richtlijnen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat hier in de praktijk nogal wat extra aandachtspunten om de hoek komen kijken blijkt wel bij nadere beschouwing van de informatie uit bovenvermelde bronnen. Daarom lijkt een praktische dagelijkse aanvulling met hoogkwalitatieve voedinssuplementen daarbij zo gek nog niet. Zo legt u met de vriendelijk geprijsde Multivitamine, Omega-3 en Magnesium van Vitaminecompleet een geruststellend en wezenlijk substantieel fundament onder uw voedingspatroon met vele extra’s waaronder bijvoorbeeld gestandaardiseerde plantextracten.

Wat kan Vitaminecompleet voor jou betekenen?

Er wordt veel gezegd en geschreven over voeding en voedingssupplementen. Natuurlijk zijn er naast Wikipedia, vrij toegankelijke Engelstalige vakliteratuur, commerciële websites zoals deze, en blogs nog enkele officiële onafhankelijke overheidsbronnen zoals de websites van de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, het Centraal Bureau voor de Statistiek of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Wie deze pagina’s weet te vinden wordt vaak wat timide bij de hoeveelheden tekst en rapportages, soms ook nog in vaktaal geschreven. In de praktijk blijkt dan ook vrijwel niemand zich de tijd en moeite te nemen om deze via het internet vrij toegankelijke informatie daadwerkelijk door te spitten om de relevante informatie boven water te tillen. Heeft ú bijvoorbeeld wel eens de website van het Voedingscentrum langer dan een uurtje bezocht?

Met de informatie die voorhanden is kunnen er verbanden gelegd worden die uw inzicht in het belang van voeding en voedingssuplementen extra tot leven brengt. Maar ook dat is een hele klus. Op deze pagina hebben wij dit werk voor u verricht (en met behulp van de links kunt u e.e.a natuurlijk zelf teruglezen). Wij proberen niet alleen met behulp van de overheidsinformatie u juist te informeren maar ook duiding en betekenis aan te brengen. Kortom alles wat u altijd al echt wilde weten over voeding en voedingssupplementen maar waar u niet precies wist betrouwbare onafhankelijke overheidsbronnen te vinden of afgeschrikt werd door de hoeveelheid informatie waardoor het overzicht alsnog niet helder werd.