Veilige doseringen

Ruim gedoseerd, en ruim binnen alle veilige marges voor dagelijks gebruik

De dosering van veel multivitamines is vaak gebaseerd op de ADH-waarde (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of minder. Deze ADH-waardes zijn ooit ontwikkeld met als oogmerk om 97,5% van de gezonde bevolking adequaat te voorzien en tekorten en daaruit voortvloeiende gevolgen te voorkomen. Onder de ‘wet van het voorschrijdende inzicht’ zijn in de loop der jaren de ADH-waardes vaak al meermaals omhoog bijgesteld. Vitamine C is bijvoorbeeld in de loop de decennia van 10mg via 30, 50, 60, 75 en in de Verenigde Staten voor sommige groepen al 120mg aan ADH toegekend. Met name over optimale doseringen voor lange termijn vindt nog veel onderzoek plaats. Teveel is teveel maar minimaal is niet altijd optimaal. Andere microvoedingsstoffen zijn daarentegen wel eens wat verlaagd in ADH. Meestal betreft verlagingen maar fracties van de ADH waarde. Verhogingen daarentegen zijn vaak veel ruimer.

Vitaminecompleet volgt de wetenschappelijke literatuur op de voet. ADH waardes zijn in de loop van de tijd regelmatig aangepast. In december 2012 is bijvoorbeeld het advies voor vitamine D voor sommige groepen 500% hoger gesteld. Soms gaan er ook adviezen wat omlaag. Meestal betreft dit dan maar fracties. We streven ernaar om veiligheid van onze producten topprioriteit te geven naast werkzaamheid.

9.4

uit 628 reviews

Ik voel me merkbaar beter sinds ik de Multivitamine gebruik. Had ik dat maar jaren eerder gedaan.

, 31-05-2024

Vitamines voor een mooie prijs! Na mijn zwangerschap voelde ik mezelf niet meer. Inmiddels gebruik multivitamines, magnesium en visolie capsules al twee maanden en merk ik verschil.

, 24-05-2024

Zeer tevreden. Hele fijne multivitamine met natuurlijke en zuivere ingredienten voor een scherpe prijs. Wordt verstuurd in een handig brievenbuspakket.

, 09-05-2024

Omdat bleek dat ik niet voldoende vitamines en mineralen uit mijn voeding kon halen was een aanvulling daarop nodig. Ik gebruik nu al enkele jaren de multivitamine en omega 3 van Vitaminecompleet en sindsdien zijn mijn bloeduitslagen ronduit perfect. Ik voel ik me een stuk energieker, heb minder last van de kwaaltjes die ik voorheen vaker had, mijn nagels en haar varen er ook wel bij, dus voor mij de perfecte aanvulling op mijn dagelijkse voedingsstoffen!

, 18-04-2024

Vitamine A

Lager gedoseerd dan ADH

Vitamine A is een onmisbare vitamine die bijdraagt aan uw immuunsysteem en gezonde huid en slijmvliezen. Vrijwel alle cellen in ons lichaam bevatten vitamine A receptoren. Er zijn uit de literatuur aanwijzingen voor de optimale dosering vitamine A als supplement voor onder andere vrouwen. Wij lopen graag met de stand van zaken mee en hebben daarom de vitamine A als Retinol op 75% ADH gemaximeerd.

lees meer

Wel is er 1,5 mg natuurlijk beta-caroteen uit de Dunaliella alg in zijn natuurlijke matrix toegvoegd. Het lichaam kan dan naar eigen behoefte eventueel uit beta-caroteen desgevraagd zelf extra vitamine A/retinol hieruit produceren. Daarnaast heeft Beta-caroteen zijn eigen kwaliteiten die los staan van vitamine A. Dit past in de visie van Vitaminecompleet: breed aanbieden van natuurlijke stoffen en het lichaam daarmee in staat stellen zelf zijn eigen regie te voeren in plaats van superhoge doseringen op te nemen.

IJzer

Ook ijzer is minder dan de ADH toegevoegd

De dosering van ijzer neemt ons inziens wel een bijzondere plek in. Vanzelfsprekend heeft iedereen ijzer nodig, o.a. voor bloedvorming en het immuunsysteem. Het lichaam kan en zal afhankelijk van zijn behoefte zelf de opname van ijzer bijregelen. Iedereen weet dat ijzer kan roesten (oxideren). Ook in ons lichaam kan ijzer oxidatiebevorderende kwaliteiten bezitten die daar heel nuttig kunnen zijn en noodzakelijk, bijvoorbeeld voor uw immuunsysteem.

lees meer

Echter een overmaat aan ijzerinname dagelijks wordt, vanwege de oxiderende eigenschappen zeker niet aanbevolen. Denk bijvoorbeeld aan het advies om niet te veel rood (bloedrijk=ijzerrijk) vlees te eten. Met beleid doseren van ijzer in een voedingssupplement is ons inziens daarom aan de orde. Uit de wetenschappelijke literatuur is duidelijk dat de opname van ijzer mede door de begeleidende voeding kan worden beïnvloed. Koffie of thee kunnen de opname bemoeilijken, vitamine C bijvoorbeeld uit vruchten kan de opname stimuleren. IJzer is een stof die wij op basis van wetenschappelijke inzichten voor onze multivitamine bewust lager doseren dan de ADH waarde die voor de totale daginname bestemd is. Bij de multivitamine is gekozen om de hoeveelheid ijzer, op basis van wetenschappelijk inzichten over de stofwisseling van ijzer, op een minimumaanvulling van 2,1mg te plaatsen in een goed opneembare vorm.

Vitamine B6

De P-5-P pyridoxaal-5-fosfaat

Vitamine B6 is net als bijvoorbeeld zink of magnesium bij meer dan 300 verschillende enzymsystemen betrokken! Aangezien we biochemisch allemaal verschillen op basis van ons DNA is bij vitamine B6 voor een wat hogere dosering gekozen op basis van wetenschappelijke inzichten. En dan natuurlijk ruim binnen de marge die voor aanvulling van onbeperkte duur internationaal als veilig is beoordeeld. Vitamine B6 wordt vaak als (goedkoop) pyridoxine opgenomen in een multivitamine.

lees meer

Deze vitamine B6 in pyridoxine-vorm moet in het lichaam eerst worden omgezet in de biologisch actieve vitamine B6-variant: Pyridoxaal-5-fosfaat of afgekort P-5-P. Vitamine B6 in de P-5-P vorm kan zo bijdragen aan uw gezondheid op een breed scala van levensprocessen. De omzettingscapaciteit van een aantal vitamines (bijvoorbeeld ook vitamine B12) kan van mens tot nog wel eens verschillen. Om deze reden wordt vitamine B6 als in zijn biologisch meest actieve variant, als het (veel prijziger) P-5-P, aangeboden. En dan dus in een veilige, maar vanwege het grote belang van vitamine B6, in een hogere dosering dan 100% ADH.

noot

Van belang voor vegetariërs

IJzer, zink en vitamine B12

Er zijn uiteenlopende redenen om te kiezen voor een vegetarische voedingsstijl. Gezondheid, milieu en dierenwelzijn om er maar een paar te noemen. En ook in allerlei varianten: met of zonder zuivel, met of zonder vis, met of zonder eieren, afkomstig van biologische landbouw of regulier enzovoort. Bij Vitaminecompleet zien we vanzelfsprekend de waarde van bewuste afwegingen in voedingskeuzes

lees meer

en zouden wij het toejuichen als er door iedereen tenminste een of meer dagen in de week een vegetarische voedingsstijl gekozen zou worden. Toch vraagt een vegetarische levensstijl wel extra aandacht om volwaardig te kunnen eten. Bijvoorbeeld in de keuze van eiwitbronnen als men helemaal geen dierlijke producten eet om gedekt te zijn voor alle essentiele aminozuren. En van de microvoedingsstoffen (vitaminen, mineralen spoorlementen en essentiele vetzuren) zijn er een aantal die extra aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld ijzer, zink en vitamine B12. Allen nodig bijvoorbeeld voor een goede vitaliteit om geen bleke, lusteloze vegetarier te worden. Aanvulling van ijzer en vitamine B12 wordt bij (strenge) vegetariers dan ook door het Voedingscentrum standaard aanbevolen. Vitaminecompleet is van mening dat gezien het grote belang van zink hier bij vegetariers zeker ook extra aandacht voor op zijn plaats is. In de multivitamine van Vitaminecompleet worden ijzer, vitamine B12 en zink in doseringen aangeboden die daarom zeker ook voor vegetariers van toegevoegde waarde is als dagelijkse aanvulling op de vegetarische voeding.

Selenium

De seleniumspiegel in de Nederlandse landbouwgrond hoort bij de laagste ter wereld

De optimale seleniuminname is nog niet volledig opgehelderd. Tot 2008 had selenium zelfs nog geen ADH waarde. Inmiddels is wel bekend dat een adequate selenium-inname noodzakelijk is en een bijdrage levert op diverse gezondheidsaspecten, bijvoorbeeld als anti-oxidant. Zonder selenium kan ons meest voorkomende lichaamseigen anti-oxidantsysteem, glutathion, namelijk niet draaien.

lees meer

Selenium is een onmisbaar onderdeel van het zogenaamde glutathion-peroxidase enzym. De hoeveelheid goed opneembaar selenium als selenomethionine die u in de multivitamine van Vitaminecompleet aantreft is gebaseerd op veiligheid voor lange termijn en optimale dosering als aanvulling op uw dagelijkse voeding.

Vitamine C

De ADH voor vitamine C is de afgelopen decennia meerdere malen naar boven toe bijgesteld

Vitamine C is waarschijnlijk de meest bekende vitamine. Vrijwel alle zoogdieren kunnen uit glucose zelf vitamine C produceren. De mens echter niet. Daarom is ascorbinezuur (vitamine C) voor ons onmisbaar. De ADH waarde van vitamine C is de afgelopen decennia fors naar boven bijgesteld. Met slechts 10 mg per dag zijn directe behoeften op korte termijn wel gedekt maar zeker niet op lange termijn optimaal gebleken.

lees meer

Vandaar dat de ADH waarde voor vitamine C in Nederland inmiddels op 70mg ligt en voor rokers zelfs al weer hoger. Deze hoeveelheden vitamine C blijken zeker niet door alle Nederlanders dagelijks daadwerkelijk genuttigd te worden volgens de laatste RIVM peiling. Een aanvulling met vitamine C is dan ook zeker een goede afweging. In de multivitamine van Vitaminecompleet doseren we nog wat ruimer.

Vitamine B11 foliumzuur

Als calcium-L-tetramethylhydrofolaat

In de Mutivitamine zijn nu twee varianten van vitamine B11 opgenomen, namelijk foliumzuur en calcium-L-tetramethylhydrofolaat. In natuurlijke voedingsbronnen zoals bladgroente (Latijn:”folium”) komt vitamine B11 juist in deze folaatvariant voor.

Boron

Boron, een spoorelement, dat bijvoorbeeld in appels en peren wordt aangetroffen. Vitaminecompleet heeft als een van de weinige voedingssuplementleveranciers boron met goede grond en reden in de Multivitamine formule heeft opgenomen. In deze blogpost over boron leest u meer hierover.

Mangaan

Mangaan is een spoorelement dat bijvoorbeeld wordt aangetroffen in rijst, granen of noten. De mangaan die opgenomen is in de Multivitamine van Vitaminecompleet is een zogenaamde aminochelaat variant zoals die ook natuurlijk voorkomt. Deze Mangaan aminochelaat variant kent een uitstekende opname.