Kom eens wat vaker van je stoel af!

Onze leefomgeving heeft zich laatste 50 jaar ingrijpend gewijzigd ten opzichte van onze voorouders. We leven gemechaniseerd, geïndustrialiseerd, geautomatiseerd. We brengen meer en meer tijd achter glas door waardoor onze vitamine D voorziening onder druk is komen te staan, hebben kunstlicht waardoor we minder zijn gaan slapen, en beeldschermen die zoveel blauw licht uitstralen dat onze biologische klok er van slag van kan raken. Fijnstof uit de omgeving laat sporen na en dan hebben we het nog niet gehad over de grote hoeveelheden kunstmatige stoffen die we synthetisch produceren en waar we nog nooit eerder mee in contact gekomen zijn.

En dan natuurlijk beweging

Waar onze voorouders als jager verzamelaars slechts verspreid en sporadisch rijp graan tegenkwamen, werden agrarische gemeenschappen via hun fysieke arbeid (mits de omstandigheden enigszins meezaten) van seizoenoogst voorzien, daar kunnen wij vanaf onze luie bank binnen een kwartiertje een hooggluten-witmeel pizza laten thuisbezorgen dankzij slechts een paar vegen van de vingertoppen over het beeldscherm van de telefoon.

Zitten is het nieuwe roken

En aangezien het grootste deel van de beroepsbevolking in de dienstverlenende sector werkzaam is en ook nog eens grote delen van de dag zittend achter een beeldscherm doorbrengt is ook ons bewegingspatroon ernstig verarmd ten opzichte van onze evolutionaire oorsprong. En ook dat heeft gevolgen. Zitten wordt tegenwoordig wel eens het nieuwe roken genoemd. Al na een uur zitten is er invloed op de bloedvaten in de benen meetbaar. En langdurig aaneengesloten episodes van zitten blijken ook nog eens helemaal niet zo eenvoudig met het advies om 30 minuten matig intensieve inspanning te leveren teniet gedaan te kunnen worden.

Goed nieuws

Maar gelukkig is er ook goed nieuws: regelmatige kortdurende onderbrekingen van een zittend beeldschermbestaan blijken al positieve invloed te hebben. Zo vonden wetenschappers van de universiteit van Indiana recentelijk in een studie.
Slechts 5 minuten per uur opstaan uit je stoel en rustig wandelen heeft al een meetbaar positieve invloed op de vaten in je benen. En wanneer je dat ook nog even combineert, en een gezellig praatje met je collega’s maakt, kom je alweer een stukje tegemoet aan onze behoefte aan menselijke warmte en contact. Wel blijven oppassen natuurlijk om er geen verkapt excuus voor een nieuwe rookpauze van te maken.

Bovendien is de kans groter dat je daarna weer productiever aan de slag gaat. Kortom alle reden om wat vaker uit je bureaustoel te komen.