Ingrediënt van de week: twee andere feiten over selenium die u niet wilt missen (deel 2 van 3)

Klik hier voor een belangrijke selenium update:  Selenium in het nieuws mei 2020 

Twee weken geleden hebben wij je meegenomen in de wonderbaarlijke wereld van de invloed die microgrammen (duizendsten van eenduizendste van een gram!!) selenium kunnen hebben in de “bescherming van cellen tegen oxidatieve stress”. Uitleg over bescherming tegen oxidatieve stress is een behoorlijk complex verhaal. We hebben ons dan ook beperkt tot wat “krabben aan de oppervlakte”, maar vermoeden dat deze informatie je toch al fascinerende inzichten heeft opgeleverd over het belang van selenium.

Selenium is daarbij ook nog eens een micro-voedingsstof die, zo is opnieuw gebleken uit ook de meest recente voedselconsumptiepeiling van het RIVM, bij veel Nederlanders zeker wel wat extra aandacht mag verdienen. Naast de “bijdrage aan bescherming tegen oxidatieve stress” zijn voor selenium zoals die in de Multivitamine van Vitaminecompleet aanwezig is, nog vijf andere goedgekeurde EFSA claims toegekend die we je onder deze nieuwe Europese wetgeving als onomstotelijk bewezen mogen presenteren. Vandaag willen we je dan ook graag op de hoogte stellen van de volgende twee feiten over selenium. De laatste drie feiten gaan dan in een deel 3 van dit selenium blog verschijnen.

Feit 2 over selenium – Selenium levert een bijdrage aan een normale werking van de schildklier.

selenium schildklier immuunsysteem2

Je gezondheid heeft alle belang bij een normale werking van de schildklier. De schildklier heeft immers een centrale taak in de energiehuishouding in zijn rol van spreekwoordelijke centrale thermostaat voor alle levensprocessen. Al je lichaamscellen staan dan ook direct of indirect in verband met de schildklier. In zijn functioneren is de schildklier in vele feedback regelkringen ingebed waardoor een gebalanceerde energiestofwisseling mogelijk is. Voor de meeste mensen is wel bekend dat jodium voor een normale werking van de schildklier onmisbaar is. Ook een adequate selenium-inname is voor de schildklier van wezenlijk belang. De officiële EFSA claim die Vitaminecompleet voor selenium zoals opgenomen in de Multivitamine mag voeren luidt “Selenium levert een bijdrage aan een normale werking van de schildklier”. Voorwaar, naast een “bijdrage aan bescherming tegen oxidatieve stress”, niet gering voor zo’n miniem stofje lijkt ons.

Feit 3 Selenium voor je immuunsysteem

Selenium levert dus een bijdrage aan een normale werking van de schildklier. Als je denkt dat de schildklier van belang is voor je gezondheid, hoe denk je dan over je immuunsysteem? Dit orgaansysteem, ooit heel fraai door Nobelprijswinnares Candace Pert liefkozend “het drijvende brein” genoemd, vervult een cruciale rol in ieder organisme. De grenzen van “veilig” en “zelf” worden immers door je immuunsysteem zorgvuldig gemonitord. En zoals de meeste mensen weten dat jodium (en selenium dus!) een rol vervult bij de schildklier is het belang van vitamine C voor het immuunsysteem wel breed bekend. Maar van het weinig bekende selenium zullen waarschijnlijk niet al te veel mensen weten dat dit spoorelement óók bijdraagt aan een normale werking van het immuunsysteem. En wie kan daar nou geen belang in stellen? Selenium dat is me er dus eentje… een bijdrage aan bescherming tegen oxidatieve stress, een bijdrage aan een normale werking van de schildklier en een bijdrage aan een normale werking van het immuunsysteem… en dan zijn we met de bijdragen van selenium pas op de helft.
Selenium in Vitaminecompleet: natuurlijk, prima gedoseerd en geld bespaard!
Selenium zoals u die aantreft in de Multivitamine van Vitaminecompleet is veilig en adequaat gedoseerd op basis van recente wetenschappelijke inzichten. Daarom hebben wij gekozen om selenium enigszins hoger te doseren dan de Nederlandse ADH-norm. Selenium in een dergelijke organische vorm, selenium-methionine (dat een hoge biologische beschikbaarheid heeft) en dosering wordt vaak los en prijzig aangeboden terwijl u deze bij Vitaminecompleet dus gewoon in de Multivitamine-formule mee opgenomen ziet. Past immers in onze filosofie: zinvolle doseringen, natuurlijke ingredienten, zo min mogelijk potjes op uw aanrecht én sympatiek geprijsd.

De Multivitamine van Vitaminecompleet bevat overigens naast selenium nog vijftig andere ingrediënten waarvan diverse aangeboden worden in een vorm en dosering waardoor ze óók EFSA goedgekeurde claims mogen voeren met betrekking tot een bijdragen aan bescherming tegen oxidatieve stress, een normale werking van schildklier en immuunsysteem.

In het volgende en (voorlopig laatste?) blog over selenium laten we u kennis maken met nog drie opmerkelijke feiten over selenium die weinig gekend zijn maar waarvan wij stevig vermoeden dat u ze zeker op prijs gaat stellen.