Hoe kies jij je (hersen)voeding?

Je kunt er bijna de klok gelijk op zetten, zo regelmatig als er nieuwe apostels of wetenschappers voorbij komen die al dan niet luidkeels via de media proclameren wat nou echt en definitief het gezondste voedsel voor ons is, hoe we ons voedsel het gezondst kunnen bereiden of wat je hélemaal niet meer zou kunnen eten.

astronaut

Momenteel lijkt bijvoorbeeld het “niet bereiden” van de “raw food”-rage al weer een beetje over z’n hoogtepunt heen en slaat de slinger voor sommige “foodies” alweer door naar de andere kant: high-tech astronautenvoedsel uit de blender als nieuwe food-heaven? Tegelijkertijd blijkt dan weer uit ander onderzoek dat sommige voedingsstoffen toch echt beter opgenomen worden wanneer ze met olie of vet verhit worden en staan (snelle) koolhydraten als grote boosdoener op de verdachtenlijst om de rol die decennialang door verzadigd vet vervuld is over te gaan nemen. Cocosvet is “in” en “brood” is uit…(maar dat is dan wel weer een significante bron van jodium, waarvan de inname bij vrouwen toch al onder druk staat). Zo’n berg aan informatie. Wat mag je nog/nou geloven, wat kun je nou nog eten… Het lijkt er allemaal niet bepaald eenvoudiger op te worden…..

Eén zaak lijkt in die zee aan tegenstrijdige berichten echter wel duidelijk. We zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld een reuzenpanda die uitsluitend bamboe, en dan ook nog een enkele soort eet, als mens blijkbaar in staat op nogal wat verschillende voedingspatronen op zijn minst te kunnen overleven. Waar we het best bij gedijen blijft daarbij waarschijnlijk voorlopig nog wel onderwerp van langlopende en verhitte discussies waarbij de komende jaren ongetwijfeld allerlei varianten van “terug naar de natuur” en “personalised gen-expression / high-tech” zich weer zullen presenteren.

Bij Vitaminecompleet geloven we dat de termen “matig”, “gevarieerd” en “met aandacht zelf gekozen en bereid” voorlopig best een aardig algemeen houvast kunnen bieden bij uw dagelijkse voedselkeuze. Waarbij we een voorkeur voor biologisch hebben, niet primair vanwege louter het vitaminegehalte, maar zeker ook vanwege de mineralen, spoorelementen en secundaire plantstoffen (uw weet wel, al die geconcentreerde superfoodextracten met bioflavonoiden in dagdagelijkse doseringen die we zo waardevol vinden dat ze als natuurlijk extract aan de Multivitamine toegevoegd zijn).
Genuanceerd, gevarieerd en betekenisvol. Dat streven we zowel met onze producten als onze informatieverstrekking na.

Af en toe nodigen we u in onze blogs uit om ook wat verder te kijken dan voeding of supplementen alleen en over levensinrichting wat breder met ons mee te filosoferen. Een mens leeft niet van brood alleen en heeft ook geestelijke vitamines nodig.

We leven tegenwoordig in een wereld van steeds meer informatie en steeds minder betekenis.

– Jean Beaudrillard

hersenvoer

Analoog aan het voorbeeld van voeding zouden we onze gedachten, emoties, verlangens, dromen en angsten ook als een soort “hersenvoeding” kunnen zien. En net als “de mens is wat-ie eet”, zo zou je kunnen stellen dat “je persoonlijkheid wordt wat je herhaalt”.
En net zoals we enige vrijheid hebben in de keuze van onze voedingsmiddelen, zo hebben we ook enige vrijheid in wat we geestelijk cultiveren. En waar er uitgebreid discussie is over voeding, is dat nog maar een fractie van de discussies over de ideeën waar we onze geest mee behoren te vullen om een gezonde persoonlijkheid te ontwikkelen. En of je nou empathie cultiveert of gaat voor louter neo-darwinistisch economisch zelfbelang,… alles wat je herhaalt wordt, gewild of ongewild, een gewoonte.

vakantie

De uitnodiging die we graag aan u voorleggen is om op dat mooie zonnige vakantie-terrasje straks af en toe eens stil te staan en uzelf af te vragen: hoe programmeer ik mijn persoonlijkheid eigenlijk? Welke geestelijke voeding stop ik met regelmaat mijn systeem in? En hoe heb ik dat tot nog toe gedaan en zou ik dat die geestelijke voeding willen blijven herkauwen of juist anders willen voortzetten? En hoe (on)gezond of (on)prettig zou het eigenlijk zijn als iedereen mijn ”hersenvoedsel” tot zich zou nemen? Hoeveel ruimte voor nuance of diversiteit heb ik daar in? Of,.. hoe zou dat (wel of niet) werken wanneer ik in een andere cultuur of tijdstip in de geschiedenis zou zijn grootgebracht? En is die hersenvoeding ook nog zinvol wanneer ik bejaard, van een andere etnische achtergrond of geslacht zou zijn?

Hoeft zeker geen hele vakantie te duren, (u hoeft het natuurlijk ook helemaal niet op te pakken), maar als u diepere inzichten met ons zou willen delen dan zien we die natuurlijk met interesse tegemoet.

Om uw mentale eetlust en die van uw vrienden wat aan te wakkeren reiken we u graag een zachtmoedig Franse amuse als aperitiefje aan van de hand van een 18e eeuwse – in Zwitserland- geboren filosoof:

Welke wijsheid is er groter dan vriendelijkheid?

– Jean-Jacques Rousseau