Vakantietijd, tijd voor rust en reizen in je passies?

Nu de zomervakantie weer op de drempel staat is het wellicht aardig om ook weer eens wat tijd voor jezelf en bezinning in te ruimen. Met alle appéls die dagelijks op ons gedaan worden kun je soms het gevoel krijgen helemaal opgeslokt te raken door een eindeloze stoet aan “moeten’s”. Doe je nog wel genoeg die dingen die er voor jou werkelijk toe doen? Is het nog duidelijk waar je in deze fase van je leven je levenstijd mee wil doorbrengen? Waar je warm voor loopt naast alle noodzakelijke dagelijkse routines? Wellicht dat we jou en je vriend(inn)en daarbij met onderstaande vier vragen een beetje van dienst kunnen zijn.
En als je daarna vol inspiratie en enthousiasme elke ochtend weer uit je bed wilt springen voor een nieuwe spannende, bevredigende dag, so be it!

1) Wat zijn je sterke punten?
Wat is het waar je goed in bent? Uit onderzoek is gebleken dat louter het jezelf verder bekwamen in een vaardigheid die je al enigszins beheerst al leidt tot meer passie. Iedereen weet ook hoe ongeïnspireerd je je kunt voelen als iets helemaal niet lukt. Misschien blink je uit in, of beleef je plezier aan dansen, humor, coaching, verkoop, schilderen, luisteren, koken of schrijven? Misschien is tuinieren helemaal jouw ding of misschien heb je een gave om te tekenen. Of spreken in het openbaar? Gewoonweg jezelf verder bekwamen in waar je al goed in bent kan passie (opnieuw / verder) doen oplaaien.

2) Wat boeit je?
Is er een bepaalde activiteit of onderwerp dat maakt dat je ogen oplichten? Denk eens na over wat je doet glimlachen. Wanneer is de laatste keer dat je zo helemaal opging in iets dat je de tijd vergat? De kans is groot dat hetgeen je gelukkig maakte een indicator is van je passie. We zijn van nature aangetrokken tot die dingen die het diepst van ons wezen in verwondering brengen.

3) Wat zou je doen als geld geen rol speelt?
Soms is een job voornamelijk, of louter, een bron van levensonderhoud en heb je weinig ruimte om zelf regie te kunnen voeren. Wat ontbrandt je creatieve vonk als je vrij zou zijn van zorg dragen voor inkomen? Fotograferen, een weeshuis opzetten, salsa leren dansen, je bekwamen in betere communicatie, meer tijd voor sport of je dierbaren, de films kijken die je altijd nog wilde zien, de boeken lezen waar je al lang nieuwsgierig naar bent, een instrument leren spelen? Wat zou je doen als het geld geen thema was? Waar droomde je van als kind? Wees creatief en ga dan de al te wilde bergtoppen van je passies vooral met kleine stapjes te lijf. Dat vermindert je risico op frustratie en verhoogt bovendien je kans op “FLOW”.

4) Wat belemmert je nou daadwerkelijk in het uitvoeren van je passies?
Tijd is ook priori-tijd! En angst is niet alleen een van de grootste obstakels die zich tussen mensen en hun dromen plaatst, maar ook de grote leermeester. Bij velen woont er een koele innerlijke criticus diep van binnen die altijd wel klaar staat met een ontmoedigend woord of gedachte. Ontwikkel positieve bevestigingen en herinner jezelf daar een paar keer per dag aan. Dat kan al aardig helpen. En wat zou er gebeuren als je die innerlijke criticus zelf eens zou onderwerpen aan zijn eigen innerlijke kritiek? Een koekje van eigen deeg geven. Het overwinnen van je angsten kan soms al zo eenvoudig zijn als ze nog eens rustig toetsen op hun realiteitsgehalte. Hoe groot is de kans nou écht dat je worst-case-scenario uitpakt en hoe ernstig is dat dan werkelijk? Ook een goed plan van aanpak maken kan bij het overwinnen van je innerlijke criticus heel goed helpen. En met het vertrouwen in een goed plan kan de deur naar “doen” ook weer makkelijker opengaan. Waardoor je weer bij punt één aanbelandt.

Zo dat waren ze: de vier vragen die je jezelf of elkaar zou kunnen stellen. En door zo’n goed gesprek met jezelf of een ander kan je nog meer van je welverdiende vakantierust genieten. En vergeet dan ook vooral niet dat het meervoud van “Lef” nog altijd “Leven” is.

En voor wie heel comfortabel, en ja ook een beetje lui, wat extra’s aan zijn rust wil bijdragen vergeet in elk geval niet de B-vitamines, magnesium en vette vis op peil te houden. Misschien kom je dan ook weer makkelijker toe aan ‘t onderzoeken van de je broodnodige passies.