Winter blues en nieuwe kansen

Goede voornemens

Januari is voorbij. De maand van goede voornemens, de maand van gezond eten, stoppen met roken, alcohol inname verminderen, meer aandacht hebben voor het milieu, noem het maar op. Januari is de maand van de nieuwe start. Het staat volledig in het teken van het leven beteren. Veel mensen voelen de druk om aan de trend mee te doen. Je zou jezelf bijna schuldig voelen als de drang om iets goeds te doen niet zo sterk is. Hebben we wel een nieuw jaar nodig om iets goeds te starten? Het is nooit te laat om te leren, te verbeteren, te veranderen.

zalm

Stemming

Januari is ook een maand waarin mensen zich een tikkeltje minder happy en energiek kunnen voelen. Ook al ligt “Blue Monday”- officieus de somberste dag van het jaar – alweer twee weken achter ons, de voorjaarszon en lentekriebels lijken nog behoorlijk ver weg. Een dipje of verminderde stemming kan er voor zorgen dat je je iets minder kwiek voelt dan anders. Te veel prikkels kunnen er ook voor zorgen dat ons immuunsysteem wat heftiger reageert, afhankelijk van het soort prikkel meer of minder actief. Het blijft langer donker terwijl we graag opstaan als het licht wordt. Het is koud buiten, wat er voor zorgt dat we liever binnen met een kleedje om ons heen blijven zitten. Het aanpassen van gewoontes in onze levensstijl kan een positieve invloed hebben op hoe we ons voelen. Een goede nachtrust nemen, goed eten, regelmatig bewegen en elke dag een goede frisse neus halen zijn kleine dingetjes die samen voor een positief effect kunnen zorgen. En dat is vaak meer dan alleen de som van de delen: één plus één kan dan zomaar drie zijn. Ook zoiets kleins als voldoende omega-3 vetzuren uit visolie, zink of diverse B vitamines en magnesium kan wezenlijk bijdragen aan het soepel functioneren van uw brein. Op deze manier draagt het direct bij aan een meer stressbestendige stemming.

koken

Verandering

Verandering kan iets engs zijn, het kan ook fris en fijn zijn. Ieder begin is lastig, maar ergens moet een klein beginnetje gemaakt worden om een nieuwe gewoonte automatisme te laten worden. Wist u dat het brein er gemiddeld ruim twee maanden over doet om aan een nieuwe gewoonte te wennen? Vergeet dus eens wat vaker de haast van het alledaagse leven en gun jezelf de tijd. Neem bijvoorbeeld eens de tijd om uitgebreid te koken en laat de gedachte dat we hiervoor tegenwoordig geen tijd hebben achterwege. Het kan een leuke en ontspannende bezigheid zijn. Besteed wat aandacht aan het milieu en neem een kijkje naar de seizoensproducten die op de markt te verkrijgen zijn. Het gebruik van producten en kruiden die u normaal links laat liggen of producten die uw aanrecht überhaupt nog niet kent zal u versteld doen staan van uw eigen kunnen!