Tips om griep te ontspringen

Bescherm jezelf en anderen en hou je weerstand op peil met deze 10 tips

Eerst natuurlijk de noodzakelijke informatie / bescherming vooraf: Nederland verkeert in de gelukkige omstandigheid dat (voor specifieke risicogroepen) landelijk griep-vaccinaties aangeboden worden. Vanzelfsprekend is uw (huis)arts en/of de u oproepende/betrokken medische instantie hiervoor uw belangrijkste contactpunt. Onderstaande tips zijn dan ook enkel bestemd als aanvullende informatie en nooit bedoeld als vervanging voor gangbaar medisch handelen. Lees ook onze disclaimer.

Na deze noodzakelijke kadering dan nu snel over naar de tips:

Tip 1-4: met deze hygiëne-tips 91% minder kans!

Volgens het gezaghebbende British Medical Journal verminder je met

  1. regelmatig handen wassen,
  2. een masker,
  3. handschoenen en
  4. overkleding

de kans op besmetting al met liefst 91%! Bron: BMJ 2009

mexicaansegriep

Liever zonder mondkapje naar kantoor? Tips 5-10 zijn eenvoudiger:

Tip 5: Wees hoffelijk en schud geen handen tijdens het griepseizoen

Misschien kunnen we als Vitaminecompleet-gemeenschap een nieuwe trend starten, en elkaar begroeten met een “elleboogboks” in plaats van handen schudden tijdens het griepseizoen? Gebruik papieren wegwerpzakdoekjes eenmalig, was aansluitend grondig je handen met zeep en maak ze goed droog. Handen kunnen een significante ongewenste verzamel en overdrachtsplek zijn.

Tip 6: Probeer met je handen en vingers minder je mond, ogen of neus – nou hup dan doe maar hele gezicht- aan te raken

Slijmvliezen zijn een toegangsweg en onze onbeschadigde huid is een veel stevigere barrière voor indringers. Door eenvoudigweg de toegangspoorten minder toegankelijk te maken maakt u al weer een wezenlijke stap.

Tip 7: Als u hoest of niest doe dat dan voortaan in uw elleboogplooi en niet meer in uw handen en natuurlijk helemaal niet in andermans richting.

U heeft hier niet meteen zelf voordeel van maar als we elkaar met- aapjes doen graag aapjes na- besmetten met nieuw gedrag gaan we met z’n allen een betere gewoonte tegemoet.

Tip 8: Vermijd voedingstekorten

Multivitamine

Met name A, B6, B11, B12, C, D, ijzer, koper, selenium en zink op peil houden blijkt belangrijk bij het instandhouden van een goed immuunsysteem. Vitamine A en zink dragen bovendien bij aan het behoud behoud van gezonde slijmvliezen. Vandaar dat juist nú lekker en gezond eten onmisbaar blijft voor een goede weerstand. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig: volgens het RIVM laten we gezonde voeding met z’n allen nog altijd staan. Geen wonder dat multivitamines de meest verkochte supplementen in Nederland zijn. En Vitaminecompleet doet haar best om met de Multivitamine een topkwaliteit product af te leveren. We zijn heel blij dat we daar dan ook tien erkende EFSA-claims ten aanzien van het behoud van een gezond iummunsysteem aan mogen toevoegen. Zelfs de beste autogordel kan je geen 100% bescherming geven, maar ‘t gebruik ervan is toch zinvol…

Tip 9: Houd de vochtigheid op peil: binnen en buiten je lichaam

Uitgedroogde slijmvliezen door een te lage luchtvochtigheid binnen kunnen uw slijmvliezen uitdrogen: gebarsten lippen of een droge jeukende huid kunnen daarvan een teken zijn. De lokale afweer in je luchtwegen kan door uitdroging van de slijmvliezen minder goed functioneren. Ook voor de bloeddoorstroming, en daarmee voor het transport van onze immuuncellen is voldoende drinken noodzakelijk. Veel mensen, en vooral senioren die reeds extra kwetsbaar zijn, drinken minder dan goed voor hen is (van alle zintuigen gaat de waarneming van dorst als eerste met het ouder worden achteruit). Toch blijkt uit onderzoek dat het niet nodig is om, bij een normale lichamelijke inspanning, meer dan de benodigde 1,5-2,5 liter vloeistof per dag te drinken, alhoewel meer drinken natuurlijk wel leidt tot meer toiletbezoek en daarmee -hopelijk- tot meer handenwassen…. (Tip 1)

Tip 10: Zorg goed voor jezelf

Vermijd negatieve stress door bijvoorbeeld slaaptekort of lichamelijke of geestelijke uitputting. Evolutionair is het heel zinvol gebleken om tijdens acute stress de energie richting hier-nu overleven te leiden. Bij aanhoudende stress kan dat een ongunstige invloed hebben op ons immuunsysteem.

Vitaminecompleet wenst je een goede, griepvrije gezondheid toe!

Missen we nog tips? Heeft u nog vragen voor ons? We staan u graag te woord: [email protected]