Ingrediënt van de week: vitamine B1 energie voor hoofd, hart en zenuwen

Uit de laatste Voedselconsumptiepeiling onder ruim 3800 Nederlands, gepubliceerd in 2012, blijkt dat het volgen van de richtlijnen voor gezonde voeding in de praktijk van alledag voor veel mensen nog niet zo eenvoudig is. Een aanzienlijk aantal essentiële voedingsstoffen blijken zeker wel wat extra aandacht te kunnen gebruiken. Ook vitamine B1 (Thiamine) hoort daar bij. Hoewel er momenteel veel aandacht uitgaat naar bijvoorbeeld superfoods blijft aandacht voor de basis van uw voeding onverminderd van belang.

Waarom vitamine B1 -ook voor u- van belang is?

Alle levende wezens gebruiken vitamine B1. Mens en dier kunnen vitamine B1 echter niet zelf produceren en dienen het uit hun voeding te halen. Vitamine B1 draagt onmisbaar bij aan een normale energieproductie* (bijvoorbeeld uit koolhydraatverbranding), een gezond geestelijk functioneren* (o.a. door een rol in een normale productie van een tweetal neurotransmitters) en een normale werking van het zenuwstelsel* en hart*. Geen wonder dat de grootste voorraden van deze wateroplosbare vitamine B1 in uw lichaam zich onder andere bevinden in hersenen, hart en spieren. Daarnaast treft u wezenlijke hoeveelheden vitamine B1 ook aan in lever en en nieren, een tweetal orgaansystemen die ook een hoge energiehuishouding kennen.

Door zijn bijdragen aan de energiestofwisseling, het zenuwstelsel en het hart is vitamine B1 op meerdere fronten dus van wezenlijk belang voor uw kwaliteit van leven, functioneren en presteren.

*deze uitingen over vitamine B1 mogen, in de dosering zoals aangetroffen in de Multivitamine van Vitaminecompleet, als officieel erkende EFSA gezondheidsclaims gevoerd worden.

Waar kent u vitamine B1 van?

Het bekendst is vitamine B1 wellicht in relatie met de Nederlandse Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman, die al in 1890 met zijn onderzoek naar voeding bij kippen, het voorbereidende werk voor de ontdekking van vitamine B1 verrichtte.

Daarnaast kent u wellicht ook de onmiskenbare relatie die vitamine B1 heeft met personen die langdurig overmatig alcohol gebruiken.

Vitamine B1 in wetenschappelijk onderzoek?

Ondanks dat vitamine B1 al lang bekend is blijft er veel wetenschappelijk onderzoek naar deze vitamine plaatsvinden. Hoewel we staan te popelen om u hiervan op de hoogte te brengen staat de recente aanscherping van de Europese wetgeving dit helaas niet toe. Als u meer over recent wetenschappelijk onderzoek naar vitamine B1 wilt weten hopen we natuurlijk dat u daarvoor betrouwbare wetenschappelijke websites bezoekt: ook hierover mogen we u, onder de nieuwe wetgeving wederom, helaas geen suggesties geven.

Hoeveel vitamine B1 heeft u eigenlijk dagelijks nodig?

Mannen en vrouwen, die in goede gezondheid verkeren, hebben vanaf hun 18de dagelijks 1,1 mg vitamine B1 nodig. In andere gevallen kan de behoefte hoger liggen: bij zwangerschap bijvoorbeeld ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ruim 25% en bij borstvoeding zelfs meer dan 70% hoger.

Hoe zorgt u dat u voldoende vitamine B1 binnenkrijgt?

vitamineB2

U treft vitamine B1 o.a. aan in brood, graanproducten, aardappelen, groente vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Ondanks dat vitamine B1 dus ruim vertegenwoordigd is in diverse voedingsgroepen blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling de inname dus toch nog niet vanzelfsprekend toereikend.

Vitamine B1 per portie product

1 snee volkorenbrood (35 gram)0,04mg3,6% ADH
1 gekookte aardappel (70 gram)0,03mg2,7% ADH
1 grote lepel gekookte groente (50 gram)0,03mg2,7% ADH
1 stukje vlees (gaar, 70 gram)0,34mg30,9% ADH
1 glas melk (150 ml)0,05mg4,5% ADH

Heeft aanvulling zin?

Aanvulling is natuurlijk geen vervanging van gezonde volwaardige voeding. Maar aanvulling met vitamine B1 bijvoorbeeld uit een goede multivitamine is, naast uw aandacht voor gezonde voeding, een heel praktische manier om uzelf in elk geval te verzekeren niets tekort te komen door een dagelijkse adequate inname van vitamine B1

De Multivitamine van Vitaminecompleet bevat met 10mg vitamine B1 per tablet: een veilige en gulle dosering die uw behoefte ruimschoots dekt. Lees ook waarom Vitaminecompleet ervoor kies