Staat jouw stoplicht genoeg op groen(te)?

Mogen we je even vragen kort stil te staan en de volgende vraag te beantwoorden: eet jij elke dag voldoende groente?

Als je “ja” hebt geantwoord zouden we je daar graag mee willen feliciteren. Maar voordat we daartoe overgaan willen we je graag eerst nog een tweede vraag stellen.

staat jouw stoplicht voldoende op groente th2

Denk je dat je bij de 80% van de Nederlanders hoort die de inname van zijn groente niet correct inschat?

Als je alsnog bij die 20% hoort die de inname van groente wel goed inschat willen we je de verdiende lof toewuiven.

Tenzij je natuurlijk hoort bij de meerderheid die denkt dat zijn inschattingen beter dan gemiddeld zijn. Ruim meer dan de helft van de Nederlanders denkt ook beter auto te rijden dan de gemiddelde Nederlander….

Ingewikkeld? Helaas wel!
Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat de meerderheid van de mensen zichzelf en hun handelen veel rooskleuriger inschatten dan de daadwerkelijke feiten rechtvaardigen.

Uit een recente peiling bleek dat uiteindelijk maar zo’n 5% van de ondervraagden daadwerkelijk de aanbevolen 200 gram groente per dag werkelijk scoort. Daarbovenop blijkt de afgelopen 25 jaar de inname van groente ook nog eens met zo’n 30 gram per dag gedaald te zijn.
N.b de 200 gram groente per dag is de minimale advisering, uit onderzoek zijn er aanwijzingen dat hogere innamen extra gezondheidsvoordeel kunnen opleveren

En bij deze peiling is de mate van variatie nog buiten beschouwing gelaten. Want groente mag natuurlijk ook best oranje, geel rood, wit of paars bevatten.

Het “groen” in planten bevindt zich voornamelijk in chlorofyl, een andere naam voor “bladgroen”. Dit chlorofyl is een van de belangrijkste bronnen van magnesium in onze voeding. En bladgroenten blijken we niet ruim te eten. Geen wonder dat uit de laatste RIVM Voedselconsumptiepeiling gebleken is dat ook in Nederland grote delen van de bevolking extra aandacht aan hun Magnesium-inname mogen schenken. Ook andere mineralen en vitamines zijn goed vertegenwoordigt in groente. Wist u bijvoorbeeld dat spruitjes meer vitamine C bevatten per 100 gram dan een sinaasappel? Naast “groen” zijn andere kleurrijke stoffen zoals bijvoorbeeld carotenoiden in de natuur vaak stoffen die planten als zelfgeproduceerd “zonnebrandmiddel” gebruiken in de bescherming tegen de vrije radicaal bombardementen door zonlicht-blootstelling.

Ook zijn de meeste groentes calorie-arm en een belangrijke bron van noodzakelijke vezels. En die vezels helpen niet alleen bij een soepele stoelgang maar ook om langer een verzadigd gevoel te houden. Zo dragen groenten ook heel goed bij aan een slank en gezond lichaamsgewicht. Kortom, groenten zitten tjokvol met waardevolle voedingsstoffen en kwaliteiten. Extra aandacht hiervoor is voor het merendeel van de Nederlanders dus op zijn plek. Waarschijnlijk dus ook als je denkt voldoende binnen te krijgen.

De filosofie van Vitaminecompleet (aanvullen wat er feitelijk blijkt mis te gaan) sluit ook hierop aan. In de Multivitamine van Vitaminecompleet zitten naast alle vitaminen, mineralen en spoorelementen, ook diverse geconcentreerde plantextracten die in groenten voorkomen zoals bijvoorbeeld quercetine (ui), lycopeen (tomaten-rood) en luteine (spinazie) en chlorophyl (spirulina). Vanzelfsprekend geen complete vervanging maar wel alvast heel praktisch een gerichte concrete logische dagelijkse aanvulling.

Tip. Aan het tijdstip van inname van je Vitaminecompleetsupplementen zou je de gedachte kunnen koppelen om even een moment stil te staan of je daadwerkelijk voldoende aandacht aan je groente-inname gegeven hebt de afgelopen dagen en hoe je daar vandaag daadwerkelijk voor gaat zorgen.