Luilekker-groente-land (deel 2)

Zoet zout en vet

In ons vorige blog over luilekker-groente-land hebben we onder andere aangestipt waarom we evolutionair geprogrammeerd zijn geraakt om dol te zijn op zoet, zout en vet. Iets waar de voedingsindustrie met grote gretigheid gebruik van maakt. Suiker, zout, witmeel en olie of vet zijn immers spotgoedkoop en kunnen een scala aan patenteerbare merkproducten leveren die economisch een heel goed gevulde portemonnee opleveren maar ons vaak met lege calorieën achterlaten: het aandeel Nederlanders dat het minimum advies voor dagelijkse groente inname van de Gezondheidsraad daadwerkelijk haalt is zorgwekkend laag in Nederland.

Door de smaak van groenten met een aantal smaak-tips aantrekkelijker te maken kan, zonder lange tanden, de inname van groente plezierig omhoog gebracht worden. En daar hebben we met z’n allen baat bij: een gezonder, vitaler en vrolijker Nederland. Want “smaakvol” kan zo ook nog eens heel gezond zijn; sommige groentes en kruiden zijn complete mini-apotheekjes op zich! De Multivitamine van Vitaminecompleet bevat niet zonder reden diverse groente- en kruidenextracten uit bijvoorbeeld artisjok, gember, geelwortel of peper.

Hieronder volgen nog een aantal kruidensuggesties om je maaltijden op een leuke manier lekkerder te maken

Jonge kapucijners (bron van magnesium bovendien) worden een stuk aantrekkelijker wanneer je ze in wat olijfolie verhit met wat (spaanse) peper, kaneel en nootmuskaat. Eenmaal op je bord nog scheutje goede koudgeperste olijfolie eroverheen en dan mengen met gesneden korianderblad of fijngesneden koriander steeltjes. Wist je trouwens dat de steeltjes van koriander meer smaak bevatten dan het blad? En dat koriander (rijk aan chlorophyl zoals ook aanwezig in de chlorella uit de multivitamine) daarmee een uitzondering is en dat voor de meeste andere zachte kruiden zoals basilicum, peterselie of dille de smaak precies andersom ligt: meer in het blad en weinig in de steeltjes?

grapefruit

Pompoen (heel rijk aan caroteen, pro-vitamine A) uit de oven met wat mengsel van olijfolie en kokosolie erover met wat gekneusd of vers geplet komijnzaad, met knoflook en geraspte citroenschil (ook rijk aan citrus-bioflavonoïden) erbij en 20 minuutjes op 160 graden. Na opdienen eventueel nog wat verse krulpeterselie erbij. Of ook gedroogd. Komijn-, kummel- of karwijzaad doen het überhaupt bij vrijwel alle koolsoorten gekookt of als koolsalade heel goed.

Ook sperzieboontjes met een beetje nootmuskaat en peper (geconcentreerd en op actief ingrediënt-piperine- gestandaardiseerd opgenomen in de multivitamine)

Komkommer met dille en geraspte gember (geconcentreerd en gestandaardiseerd extract ook opgenomen in de multivitamine) of citroenschil met eventueel wat stevia voor ’t zoet. Het droppige van stevia gaat immers prima samen met de smaak van komkommer.

Meer zin in “oranje”te- dan “groen”-te? Knapperig gebakken salie-blaadjes toegevoegd aan peentjes of ook worteltjes met dille, zwarte peper en een drupje balsamicoazijn en olijfolie na ’t koken zijn een echte smaak-oppepper voor deze alledaagse oranje groente.

curcuma2

Dit is natuurlijk het topje van een onmetelijke ijsberg. Wil je het nog eenvoudiger? Er zijn natuurlijk ook allerlei kant-en-klare kruidenmixen uit allerlei windstreken die je kunt uitproberen. Meestal verdragen deze mixen zich heel goed met een groot scala aan groenten. Zo geven de indische boemboes met koenjit (geelwortel of curcuma) en gember een typische zuidoost-aziatische smaak, de italiaanse keukenkruiden een mediterrane smaak, en leveren de beroemde “5-spice” een typische hint uit de Chinese keuken. En laten we vooral ook niet vergeten de kruidenmix die onder de naam Ras el hanout kruiden een palet aan verfijnde midden oosten smaak aan je eten brengt.

Neem je smaakpapillen mee op avontuur naar verre oorden gewoon in je eigen keuken. Vliegtuig kan in de hangar blijven.