Je immuunsysteem en afweer extra in topvorm dit najaar met… vitamine D?

Anthony Fauci over het belang van een stevige dosis vitamine D en vitale afweer

Tijdens een Instagram Live interview op 10 september j.l. raadde Anthony Fauci, waarschijnlijk ‘s werelds beroemdste en meest gerenommeerde immunoloog, aan om vitamin D te omarmen in plaats van zogenaamde andere “immuunboosters”. Daarbij besprak Anthony Fauci ook zijn persoonlijke supplement gebruik: “… vitamin D, that does have an impact on your susceptibility to i……n. So I would not mind recommending, and I do it myself taking vitamin D supplements”
Enigszins vrij vertaald: “…Vitamine D, dat heeft een invloed op je gevoeligheid voor i……e. Dus zie ik er geen thema in om het aan te raden, en zelf neem ik het ook in de vorm van vitamine D supplementen.” Dhr. Fauci gaf overigens in datzelfde interview aan ook geen bezwaren te hebben tegen het aanvullen met vitamine C uit supplementen.

Zeker ook gezien zijn eigen leeftijd en de aankomende donkere, koudere seizoenen, lijkt ons dat bepaald geen onverstandig besluit. De herfst en winter geven ons namelijk niet alleen minder zonlicht en zonlicht intensiteit, maar laten ons ook meer tijd binnenskamers doorbrengen. En dat gaat momenteel met al het thuiswerken waarschijnlijke enkel toenemen. Naast emotionele “huidhonger” door gebrek aan sociaal contact, komt er dan een extra dosis fysiologische “huidhonger” naar zonlicht bij.

In de Multivitamine van Vitaminecompleet is 40 mcg (= 1.600ie) vitamine D3 opgenomen

Ook het Voedingscentrum benadrukt sinds aanvang 2020 het belang van vitamine D voor een afgewogen immuunsysteem. Wist je overigens dat het Voedingscentrum voor aanzienlijke bevolkingsgroepen deze zonnevitamine het hele jaar rond, dus 365 dagen per jaar, als aanvulling aanraadt? Uit peiling blijkt dat het vitamine D supplement advies overigens door lang niet alle belanghebbenden wordt opgevolgd. En dat betreft vooral ook groepen die er juist in de donkere koude maanden aanzienlijk, dan wel éxtra belang bij hebben. Zoals bijvoorbeeld senioren, binnenwerkers, of mensen met een getinte huidskleur.

Je hoeft overigens geen los vitamine D (of vitamine C) supplement aan te schaffen om ruim aan de adviezen van het Voedingscentrum voor beide vitamines tegemoet te komen, wanneer je de Multivitamine van Vitaminecompleet gebruikt. De Multivitamine van Vitaminecompleet bevat namelijk een veilige hoge dosering. Liefst 40mcg = 1.600 i.e. vitamine D3 oftewel 800% adh. Een hogere dosering dan 100% adh dus, maar uiteraard in een hoeveelheid die zich zeer ruim binnen de veilig geachte dagelijkse hoeveelheid als supplement bevindt. Die veilige bovengrens is door de EFSA, het europese orgaan voor voedselveiligheid, gesteld op 3000 i.e. oftewel 75mcg per dag. Oftewel vitamine D wordt veilig geacht voor het brede publiek bij een dosering tot wel 1500% adh! En ook die vitamine D hoeveelheid van 3000 i.e. is nog met een (zeer) ruime veiligheidsmarge gesteld. Want een halfuurtje zomerzonlicht in de bikini levert ons in jonge jaren al snel zo’n 10.000 -20.000 i.e. vitamine D op! Bij het ouder worden neemt de capaciteit van de huid om vitamine D uit zonlicht te produceren overigens stevig af. Dat vertaalt zich ook in het advies van het Voedingscentrum om voor 70plussers een aanzienlijke hogere dosering aan te raden dagelijks dan voor (jong)volwassenen.

De Multivitamine van Vitaminecompleet levert deze gezonde hoeveelheid overigens 100% in de vorm van vitamine D3. Deze D3 vorm heeft namelijk een meer gunstig beschikbaarheidsprofiel in ons lichaam dan vitamine D2, dat bijvoorbeeld door zonlicht in de “huid” van paddestoelen geproduceerd wordt. Ook het Voedingscentrum geeft in hun adviezen duidelijk de voorkeur aan deze D3-variant. Hieronder lees je meer over deze fascinerende relaties van deze huidvitamine met ons afweersysteem.

Een wat technische vitamine D inleiding: overslaan mag natuurlijk

Vitamine D3, wetenschappelijke naam cholecalciferol, vervult een fascinerende rol in onze gezondheid. (Vitamine D2 heet overigens ergocalciferol). Onze huid kan onder invloed van zonlicht -oppassen voor verbranden natuurlijk- deze vitamine uit chole”sterol”(!)  zelf produceren. De pigmentatie graad van de huid is daar, onder evolutionaire druk dan ook gerelateerd mee, van evenaar tot noord- of zuidpool: een bleke huid produceert bij gelijke hoeveelheden zonlicht meer vitamine D dan een meer donker getinte huid.

Nadat de huid onder invloed van UV-B licht cholesterol in een eerste stap heeft omgezet dient het vervolgens via stofwisseling in respectievelijk lever en nier nog tweemaal geconverteerd te worden. Uiteindelijk wordt zo, in een fijne harmonie met andere regelkringen in het lichaam, de meest actieve variant naar behoefte geproduceerd. Deze meest actieve variant heet 1,25 di-hydroxy-cholecalciferol. Voor een goede laatste omzettingstap (hydroxylering) is overigens een magnesium-afhankelijk enzym nodig.
De zogenaamde “sterol”structuur van vitamine D maakt dat de meeste deskundigen vitamine D eigenlijk meer als een neurohormoon zien dan louter een vitamine. Denk bijvoorbeeld aan anabole “stero”-ïden of cortico-“stero”-ïden. Door heel het lichaam verspreid op vrijwel alle cellen bevinden zich dan ook receptoren voor deze vitamine. En zelden laat de natuur energie verloren gaan door iets te produceren wanneer dat geen functie heeft. Er zijn dan ook maar liefst 7 EFSA claims toegekend aan dit fascinerende ingrediënt. Wij hebben er in de Multivitamine maar liefst 1.600 i.e. per tablet voor u opgenomen. Want uit voeding voldoende van deze vitamine binnen krijgen blijkt nog een hele uitdaging. Vette vis is namelijk zo’n beetje de enige relevante bron in de voeding. En voldoende vette vis als makreel, paling of haring eten blijkt, uit bijvoorbeeld de RIVM voedselconsumptiepeiling, bepaald nog wel een thema voor het merendeel van de samenleving.

Vitamine D, dat was toch die sterke-botten-vitamine?

vitamine D voor botten

U staat zeker niet alleen wanneer u verbaasd bent dat vitamine D een onmisbare functie vervult in het behouden van een veerkrachtig immuunsysteem. Ook menig gezondheidszorg professional is hier nog niet van de op de hoogte. Kunt u natuurlijk ook eens aankaarten bij een volgend consult.
Bij deskundigen is de veelkleurige rol die vitamine D speelt in de gezonde regulatie van het immuunsysteem uit een groeiend aantal studies echter al uitgebreid bekend. Op 25 september 2020 staat de teller van de internationale peer reviewed vakliteratuur inmiddels op meer dan 78.000 publicaties. Vitaminecompleet mag dan ook al sinds vele jaren voor deze vitamine in zowel de Multivitamine- als Magnesium formule een EFSA goedgekeurde gezondheidsclaim met betrekking tot een goed werkend immuunsysteem voeren:

Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem*
*officiele EFSA gezondheidsclaim

Groeiende interesse van wetenschappers voor vitamine D in relatie tot een gezonde afweer

gezonde afweer

Sinds het nieuwe millennium is de interesse onder wetenschappers in vitamine D sterk toegenomen. In de zogenaamde “peer reviewed” literatuur wordt dit weerspiegeld in ruim 45.000 (!) publicaties in enkel de laatste twee decennia, die vitamine D als hoofdonderwerp hebben. En in de laatste jaren is er werkelijk een exponentiële toename aan onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en het immuunsysteem.
Zelfs met een heel beperkte zoekstrategie waren er in heel 2019 tenminste 142 peer reviewed studies waarbij vitamine D en het immuunsysteem centraal stond. Het zal, gezien de huidige situatie, niemand verbazen dat het aantal publicaties dit jaar alleen al in de eerste 9 maanden daar al ruim bovenuit steekt. Dezelfde zoekstrategie levert tot 25 september liefst 233 publicaties op. En vaak met ronduit opmerkelijke uitkomsten. De gezondheidsclaim voor de bijdrage van vitamine D aan het immuunsysteem mag overigens al ruim daarvoor gevoerd worden. Er worden steeds nieuwe fascinerende aspecten van de bijdragen van vitamine D aan het immuunsysteem onderzocht en gedocumenteerd door wetenschappers over heel de wereld.

Ook het Voedingscentrum besteedt sinds kort expliciet aandacht aan vitamine D

Het klopt dat vitamine D onder andere van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem. Als je eet volgens de Schijf van Vijf en elke dag 15-30 minuten buiten bent, krijgen veel mensen voldoende vitamine D binnen. Dit geldt niet voor jonge kinderen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar (“Eén op de vier 70-plussers volgt het advies op om extra vitamine D te slikken” !!! bron RIVM), mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen of die buiten hun gezicht en handen bedekken en zwangere vrouwen” Het geldt dus niet voor….:))
Niet vreemd deze gerichte aandacht van het Voedingscentrum voor vitamine D natuurlijk. Want juist ook in 2020 is aandacht voor een goed functionerend immuunsysteem onmiskenbaar extra op zijn plaats. Tenzij u het afgelopen jaar onder een steen geleefd heeft..:)) Dan heeft u overigens ongetwijfeld dubbel voordeel van dit stukje informatie.

Want om in de donkere maanden je vitamine D bloedspiegel via zonlicht op peil te houden luidt het officiële advies van de gezondheidsraad om dagelijks tussen 12:00 en 14:00 tenminste 15 tot 30 minuten blootstelling aan hoogstaande zon te krijgen. Met voldoende blootstelling van onbedekte huiddelen. Ons valt dat in de “R”-maanden bepaald nog niet mee. Daarom ook logisch dat inmiddels het Voedingscentrum adviseert om vitamine D voor brede doelgroepen via suppletie aan te vullen. Wij kunnen niet anders dan daarbij zeker ook aan alle bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen te denken: 1 op de 4 70+ ers volgt het vitamine D suppletie advies op. (bron RIVM) En aan alle vrouwen boven de 50, en alle mannen boven hun 70e levensjaar, iedereen met een getinte huidskleur. En dus ook aan iedereen met kantoor- of andere binnenbaan. En wat denkt u van al die mensen die regelmatig in nachtdiensten werken.

Vitamine D, afweer en research in 2020

Na eerder de waarde van selenium en vitamine C voor uw immuunsysteem in het zonnetje gezet te hebben is het nu de beurt aan vitamine D. En dat de zonneschijn vitamine zo’n belangrijke rol vervult voor het immuunsysteem is voor velen wellicht toch een verrassing. In de komende blogs zullen we u van informatie voorzien aan de hand van een aantal wetenschappelijke studies die recent gepubliceerd zijn. Blijf daarom onze blogs volgen voor meer interessante informatie over het belang van vitamine D en het immuunsysteem.

Zeker nu de donkere dagen van binnen zitten eraan komen nu al extra van belang om uw vitamine D op peil te houden.