Vriendjes worden met je oermens: kies een rustiger “frame of mind”

oermens

De natuur heeft in 140.000 jaar evolutie bij de Homo Sapiens, ja bij jou ook dus, een ongelooflijke hoeveelheid aan bewezen overlevingsstrategieën in z’n DNA ingeprogrammeerd. In het stenen tijdperk waren vooral reflexen die zich richten op directe overleving van groot belang. En daar hebben we tot op de dag van vandaag veel voordeel van. Een luid claxonnerende vrachtauto doet onmiddellijk al onze alarmbellen aanslaan en nog voordat we bewust zijn van de aard van het gevaar en een weloverwogen keuze voor ons handelen hebben gemaakt zijn we direct al aan de kant gesprongen. Deze onbewuste hier-en-nu overlevingsreflexen hebben zich ruimschoots bewezen en onze voorouders in staat gesteld hun genen aan ons door te geven. Inmiddels leven we echter niet meer in een primitieve stenen tijdperk omgeving waarin we als nomadische jager verzamelaar ons kostje bij elkaar scharrelen. Nadat we zo’n 10.00 jaar geleden overgegaan zijn tot landbouw en ons meer en meer stedelijk gevestigd hebben zijn de bedreigingen die we ervaren van een heel andere natuur. Maar onze hier-en-nu overlevingsreflexen zijn nog steeds aanwezig en slaan tegenwoordig vaak aan bij situaties die onze voorouders niet kenden of zich konden voorstellen. Gezellig griezelen bij een horrorfilm met veel dolby 3D surround effecten levert ook gewoon een versnelde hartslag en vecht-of-vlucht bereidheid op. Eigenlijk een soort vals alarm dus.

Met een samenleving die toenemend complex geworden is en een steeds hoger tempo van verandering kent is het makkelijk om het veilige overzicht kwijt te raken. Onze vecht-vlucht-respons slaat steeds sneller aan bij onbekende informatie waarvan ons onderbewustzijn dreiging ervaart. En dat hoeft niet alleen een beurscrash te zijn of dreigende werkeloosheid, ook verlies van gezondheid, status of je partner in een echtscheiding kan ons behoorlijk van de kook doen raken. Meestal wordt de soep, ook in de 21e eeuw, gelukkig niet zo heet gegeten als opgediend en jezelf ruimte gunnen om wat afstand te nemen van je eerste schrik-reflexen.

glas half vol

Probeer de vanuit een emotioneel onbewogen perspectief te beschouwen en jezelf te kalmeren met de wetenschap dat de homo sapiens ook een aanzienijke sociale hulpbereidheid heeft ingegeven kan zomaar de wereld in een wat kalmer perspectief plaatsen. Met wat rustige meditatieve afwegingen blijkt dan vaak dat het het niet nodig is “to sweat the small stuff” En voor wie het vergeten is: “Most of it will turn out to be small stuff”