Kleine stapjes terug naar onze oorspronkelijke natuur, dragen bij aan gezonde resultaten op lange termijn

De mens zoals die ooit in de evolutie gevormd is, behoort tot de scharrelaars. We zijn van oorsprong jager verzamelaars met een sterk omnivore inslag. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een miereneter of een reuzenpanda wat kieskeurige hooggespecialiseerde monofood-eters zijn. Vanuit onze voorgeschiedenis zijn wij als Homo Sapiens dus geneigd te eten wat we maar tegenkomen. En om periodes met schaarste te kunnen overleven zijn onze voorouders reeds genetisch uitgeselecteerd om, waar en wanneer maar mogelijk, zoveel mogelijk calorieën uit zoveel mogelijk eetbaars tot ons nemen. Maar dan wel in het “zweet des aanschijns”. We hebben gedurende vele duizenden jaren ons dagelijkse kostje met inspanning bij elkaar gesprokkeld. En dat we vuur onder controle hebben gekregen heeft het scala aan voeding alleen maar verder vergroot. Daarbij heeft een Aboriginal net zo goed overlevingskansen op een totaal ander dieet als een eskimo of zakenman in de Londense city. Niet vreemd dus dat we een brede smaakvoorkeur hebben tot op de dag van vandaag voor producten met een hoge calorie dichtheid, met veel vet, zoete koolhydraten en gevarieerde aminozuren. Ooit bevonden die zich in vetrijke dierlijke en plantaardige eiwitten, en koolhydraatrijke vruchten, knollen, zaden en pitten. En om ons door transpiratie verloren zout aan te vullen zijn we ook van die smaak bepaald niet vies van.

Met alle natuurwetenschappelijke ontdekkingen zijn we in de laatste eeuwen steeds comfortabeler gaan leven. Geen speren en sikkels maar zetels en smartphones. In de 21e eeuw bestellen we zonder een spoortje inspanning vanaf de luie bank met ons mobieltje een calorie-kanon als bijvoorbeeld een pizza of een frites speciaal met een frikandel en een XXL beker frisdrank. Geen wonder dat overgewicht en alle lange termijn gevolgen daarvan, inmiddels wereldwijd de grootste gezondheidszorg uitdaging vormt. Een goed in reclame verpakte snack als tussendoortje, samengesteld met precies de juiste verhouding van zoet, zout en vet verleidt ons nou eenmaal makkelijker dan een een stengel bleekselderij met een radijsje.

Toch gaan we de laatste jaren in Nederland met bescheiden stapjes tenminste enigszins de juiste richting op als het aankomt op gezond eten.

Populaire, gezonde trends wat betreft voeding worden een beetje vaker opgevolgd, blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Nederlanders kiezen er ietsje vaker voor om vlees weg te laten van het avondeten, en ook de ‘suiker-bom’ drankjes worden wat minder gedronken. Kleine veranderingen komen zo hopelijk langzamerhand de gewoontes in. Het is een kleine stap om vaker voor water, koffie of thee te kiezen in plaats van fris- of fruitdrankjes. Hoe vaker we de goede keuze maken, hoe makkelijker het wordt, en uiteindelijk wordt het automatisme.

Het kiezen van voedselproducten gebeurt overigens niet zomaar op basis van gezond verstand. Er zijn tal van invloeden die de uiteindelijke keuze onderhuids beïnvloeden. Wist u bijvoorbeeld dat onderzoek laat zien dat mensen geneigd zijn om meer te eten in een drukke omgeving? Niet alleen eten mensen dan grotere hoeveelheden, de keuze voor producten die als lekkerder worden beoordeeld neemt ook toe. En niet alleen drukte is van invloed. We hebben ook ontzettend veel vooroordelen over voeding in ons onderbewustzijn. Zonder dat we er erg in hebben worden producten die over het algemeen als ‘gezond’ worden gezien, ook als ‘duurder’ en ‘minder lekker’ ingeschat. We hoeven natuurlijk niet te benadrukken dat dit in lang niet alle situaties het geval is.

Nu klinkt de ontwikkeling voor het vaker kiezen voor gezondere opties als muziek in de oren, toch werden er ook een aantal kritische noten gehoord. Er wordt misschien wat vaker naar een appel gegrepen, echter is de verandering zodanig minimaal dat we niet apetrots op onszelf hoeven te zijn omdat we het zo goed doen. Een positieve boodschap is fijn om te horen maar de meeste Nederlanders halen de richtlijnen voor gezonde voeding bij lange na nog niet. Het blijkt ook nog helemaal niet zo gemakkelijk om peulvruchten, ongezouten noten, fruit en groenten in goede mate binnen te krijgen. Waar u in uw voeding nog wel eens een steekje kan laten liggen, kunnen wij u helpen met gericht optimaal aanvullen. Vitaminecompleet probeert bij de ontwikkeling van de Multivitamine zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Ons lichaam neemt de aan de vitaminen en mineralen toegevoegde natuurlijke voedingsstoffen op, in doseringen die we binnen zouden krijgen in een normaal dieet. Hier is gericht voor gekozen tijdens de ontwikkeling van deze unieke multivitamine. En zo komen we, dankzij de ingenieuze technische mogelijkheden van het menselijk vernuft, met deze Multivitamine, Magnesium en Omega-3 supplementen, toch stiekem nog heel comfortabel, ondanks alle lekker verleidingen, steeds een stapje dichter bij een gezonder leven met een volwaardige vitamine, mineraal en vetzuurvoorziening zoals de alleseter die onverminderd in ons woont, voor ons oorspronkelijk bestemd heeft.