Wat liefde kan doen voor uw gewicht

Liefde is werkelijk overal

En heel divers, de liefde voor je partner, kinderen, familie of vrienden heeft naast veel overeenkomsten ook veel accentverschillen in gevoel en uiting. En naast de liefde die we kunnen voelen voor personen, kennen we ook de liefde voor (huis)dieren, planten en voorwerpen die ons dierbaar zijn en waar we zorg voor willen dragen. Je zou zelfs liefde kunnen uitbreiden tot geuren, kleuren, geluiden en veel meer. Liefde bestaat tenslotte behalve uit een getrainde attitude- de wereldberoemde psycholoog en filosoof Erich Fromm spreekt in zijn veelgeroemde verhandeling over  het fenomeen liefde niet zonder reden van “the art of loving“-, ook uit geliefde voorkeuren die we als waardevol ervaren. En daarin worden we de hele dag blootgesteld aan allerlei stimuli voor onze liefdesvoorkeuren. Zonder dat we er erg in hebben zien we maar een beperkt aantal keuzes, hoewel er daadwerkelijk een heleboel meer zijn. Ons brein kan ook niet anders dan continue geautomatiseerd bezig met het filteren van alle die informatie, anders zouden we erin verdrinken. We streven ernaar om ons leven in de beste vorm te leiden, maar zijn we ten aanzien van de liefde door onze hedendaagse verzakelijkte samenleving hier nog wel voldoende toegerust voor? Het kan juist in gepolariseerde tijden van calculerend eigenbelang extra de moeite waard zijn “de Ander” en “het Andere” regelmatig vooral toch met een liefdevolle blik wat meer aandacht te geven en ons best doen om onze directe dierbaren en omgeving gewoon wat meer lief te hebben.

Liefde en gewicht

Wist u dat als u net een nieuwe liefde heeft gevonden, dit wel eens goed uit kan pakken voor uw gewicht? De gedachten hierover verschillen, net als de invloed van de liefde op de uitkomst: geen mensenlichaam is tenslotte hetzelfde. Krijg je juist meer trek als je verliefd bent of word je juist continu getriggerd om jezelf op het verleidelijke te trakteren? Of krijg je geen hap door je keel en moet je er niet aan denken om een uitgebreid diner naar binnen te werken omdat je echt op je gewicht moet/wil blijven letten?

Verrassende spelers doen ook nog een duit in het gewichtszakje. De darmen worden bewoond door een ontelbaar aantal kleine organismen. Deze micro-organismen, die volgens wetenschappers samen tussen de 200 en 2000 gram kunnen wegen, kunnen zowel gunstig als ook belastend voor ons zijn. Ons lichaam probeert hierin continu een balans te vormen. De goede bacteriën helpen ons bij de vertering van ons voedsel, beschermen tegen ons tegen indringers en zijn referentiekader voor een gezond immuunsysteem. En wat je eet heeft daar zeker invloed op.

Liefde gaat door de maag

Wanneer mensen verliefd zijn komt er veel dopamine vrij vanuit de hersenen, ook wel het gelukshormoon genoemd. Voedsel waar je van gaat watertanden doet precies hetzelfde! De uitspraak dat liefde door de maag gaat komt dus wellicht niet zomaar uit de lucht vallen. Een gevoel van beloning komt vrij bij het vooruitzicht op eten en neemt toe wanneer dat met die lekkerste eerste hap wordt ingelost. Je voelt een golf van blijdschap en genot door je heen spoelen. Wanneer het lichaam door de verliefdheid al veel blije signalen aanmaakt, kun je daarom vaak minder of juist extra geneigd deze signalen ook nog op te wekken via de voeding. Dit kan je wilskracht om een lekkere snack te laten staan dus extra sterk maken of juist laten zwelgen in nog een extra bonbon. Met alle groei in, en toename van kennis over de verliefdheid blijft de verliefdheid toch nog steeds ook een ondoorgrondelijk diepzinnig en en ten diepste gelaagd en wonderbaarlijk raadsel.

Dat de roes van verliefdheid aantrekkelijke kanten heeft weten we allemaal wel uit eigen ervaring, en dit het zo innig verweven is met al onze zintuigen maakt het extra feestelijk. Of je er nou slanker van wordt of juist dubbel plezier beleefd aan extra eten dat je misschien eerder niet gewend was. En voor sommigen is de roes van verliefdheid zelfs zo “verslavend” dat het de ontwikkeling van liefde in de weg kan staan.

Dirk de wachter - Liefde
Dirk de wachter – Liefde. Een onmogelijk verlangen?

En daarmee zijn we terug bij de liefde: wellicht doen we er goed aan onszelf er regelmatig aan te herinneren dat we in de kunst van Liefde nooit uitgeleerd zijn. En wat extra oefening om naast geluk aan elkaar beleven elkaar vooral ook wat meer tot steun te zijn komt in vluchtige en roerige tijden onze omgang met stress en de onvermijdelijk bij tijd en wijle minder gelukkige episodes van ons leven ongetwijfeld ook ten goede. En we kunnen altijd bescheiden en dichtbij starten: leren om ons volledig thuis in onszelf te voelen, in een comfortabele omgeving, kunnen we ook het beste uit ons lichaam halen. De kracht daaruit zal niet alleen jezelf, maar ook je omgeving een extra positieve vibe geven!