Bestel direct Bel ons: 077-3020015

Veelgestelde vragen over Magnesium

Wat is de relatie tussen Magnesium en medicijnen zoals maagzuurremmers en plasmiddelen?

Maagzuurremmers behoren in Nederland tot de meest voorgeschreven medicijnen. Bij gebruik van zogenaamde protonpopremmers zoals pantoprazol (pantazol), omeprazol (lozac), esomeprazol (nexium), lansoprazol (prezal), rabeprazol (pariet) die er voor zorgen dat er minder zuur (protonen) in de maag geproduceerd wordt, kan de opname van magnesium geremd worden. Bij langdurig gebruik van deze medicijnen kan er daardoor een (veel) te lage magnesiumbloedspiegel ontstaan. Ook het gebruik van plasmiddelen zoals chloorthalidon en furosemide kan op lange termijn de mineraalhuishouding verstoren en een lage magnesiumspiegel veroorzaken.

Waarom wordt Magnesium van Vitaminecompleet niet gecombineerd met Calcium?

Magnesium en Calcium zijn in ons lichaam zogenaamde ‘antagonisten’: calcium is nodig om spieren aan te spannen, magnesium is juist nodig om spieren en zenuwen weer te kunnen ont-spannen. Onderzoeksresultaten zijn niet eenduidig of calcium en magnesium elkaars opname nu positief of negatief beïnvloeden. Ook van persoon tot persoon verschilt dit.

Voor de meeste zekerheid van goede opname adviseert Vitaminecompleet daarom om calcium (eenvoudig) uit zuivel binnen te krijgen en magnesium op een ander moment van de dag aan te vullen. Veel belangrijker voor de opname van magnesium is hierbij dat het niet samen met vet wordt ingenomen. Het magnesium zou zich dan binden aan het vet en zo een soort zeep vormen die het lichaam weer snel verlaat.

Afhankelijk van de toepassing kan magnesium dus bijvoorbeeld een half uur voor slapen genomen worden voor extra ontspanning (bovendien speelt magnesium een rol bij de melatonine-aanmaak). Of een half-uurtje voor het sporten voor soepele spieren. Of in het algemeen los van vet en oliën (ook los van omega-3 vetzuren dus).