Totox, oxidatie en veiligheid

Visolievetzuren. Liefst schoon en fris. Dus zonder luchtje graag.

De smaak en geur van vette vis als haring, paling of makreel is vaak de  reden waarom mensen geen vis lusten. De geur van vis kan afhankelijk van de mate van oxidatie van de visolievetzuren, ook voor verstokte visliefhebbers een probleem worden. In dat geval heb je te maken met de spreekwoordelijke ranzige, rotte vis. Verse en schone visolievetzuren ruiken van nature naar de geur van zeealgen. Die bevatten de grondstoffen die vissen opslaan en verder omzetten in diverse visolievetzuren. Een frisse zee geur van verse vis is  niet alleen voor je neus, maar vooral ook voor je gezondheid van belang. Een hoge mate van oxidatie is dus onwenselijk.

Omega-3

Onafhankelijk gecontroleerd op oxidatiegraad

De Omega-3 visolievetzuren van Vitaminecompleet worden daarom niet alleen op mogelijke verontreinigingen gecontroleerd, maar ook op frisheid. Bij de certificatie van onze visolievetzuren wordt deze getest met behulp van de internationale standaard hiervoor: de Totox waarden.
Deze Totox waarden zijn, ten behoeve van de voedselveiligheid, door de EFSA en de Nederlandse overheid als normwaarde verplicht gesteld voor Omega-3 visolie producten. Uiteraard conformeren wij ons aan deze verplichting, die we dus ook heel zinnig achten.

Ruime marge

Goed om te weten is dat de maximale Totox grenswaarden die gehanteerd worden, nog eens ver onder de maximaal veilig geachte waarden liggen. Dat betekent dat met de Omega-3 visolievetzuren die Vitaminecompleet gebruikt, je gegarandeerd veilige visolie capsules krijgt die zeer ruim binnen deze veilige marge vallen.

Visolie zonder luchtje

Het belang van visolie met een lage Totox-waarde

Wat is de Totox-Waarde?

Visolie staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, vooral vanwege de omega-3-vetzuren die goed zijn voor het hart, de hersenen en de gewrichten. Maar niet alle visolie is van dezelfde kwaliteit. Een belangrijke maatstaf hiervoor is de Totox-waarde. Deze Totox waarde is opgebouwd uit een zogenaamde “peroxide”- en een zogenaamde “anisidine”-waarde. Met de formule Totox waarde  = (2x peroxide meq/kg waarde) + Anisidine meq/kg waarde. Middels deze Totox-waarde wordt  de “Totale” oxidatiegraad representatief in kaart gebracht. Deze grenswaarde kent daarbij dus een zeer ruime veiligheidsfactor.

De Totox-waarde geeft dus aan in welke mate een product vrij van oxidatie is. Of omgekeerd geformuleerd: hoe geoxideerd (ofwel: aangetast door zuurstof) een visolieproduct is. Oxidatie kan de gezonde eigenschappen van visolie verminderen of teniet doen en ongewenste stoffen vormen. Hoe lager de Totox-waarde, hoe minder de visolievetzuren geoxideerd zijn, hoe beter de kwaliteit. Alhoewel enige oxidatie mogelijk wel eigen gezondheidsvoordelen kent. Daarover verderop meer.

Waarom is een lage totox-waarde belangrijk?

Wanneer visolie (te veel) geoxideerd is, kunnen er stoffen ontstaan die minder goed zijn voor je gezondheid. Dit kan een onwenselijke invloed hebben op de werking van omega-3 en kenmerkend een ranzige geur of smaak veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat visolie zo vers mogelijk is en goed wordt beschermd tegen licht, zuurstof en warmte.

In Nederland hanteren de autoriteiten strenge regels voor de maximale totox-waarde van visolie. Deze liggen zelfs ver onder de waarden die wereldwijd als veilig worden beschouwd. Dit betekent dat de visolie die in Nederland wordt verkocht, extra streng gecontroleerd dient te worden op kwaliteit en versheid. Onze Omega-3 capsules voldoen hier uiteraard aan.

Hoe laag moet een totox-waarde zijn?

Is lager altijd beter? Oftewel is álle oxidatie slecht? Hoewel hoge oxidatie ongewenst is, zijn er wetenschappelijk zeker ook aanwijzingen dat een lichte mate van oxidatie mogelijk juist ook gunstige effecten kan hebben. Sommige onderzoeken suggereren dat kleine hoeveelheden geoxideerde vetzuren het lichaam kunnen helpen om beter om te gaan met oxidatieve stress. Dit betekent dat niet alle oxidatie per definitie schadelijk is, maar de mate en de omstandigheden spelen een grote rol. Dat leidt dan automatisch ook tot de vraag: hoe zit dat met verse vis?

Wat gebeurt er eigenlijk bij het bakken of roken van vis?

Wanneer je een stuk zalm bakt of bijvoorbeeld rookt, wordt het blootgesteld aan hoge temperaturen en zuurstof, waardoor oxidatie onvermijdelijk optreedt. Met pocheren zou je dat kunnen beperken. Dat betekent dat zelfs als je de gezondste vis eet, er altijd een zekere mate van oxidatie tijdens het bewaren en bereiden zal optreden.  Met een beetje citroensap en groene keukenkruiden zoals tijm op je vis kan dit proces trouwens wat geremd worden. En zo’n klassieke combinatie smaakt natuurlijk ook nog eens uitstekend. Allemaal dus zeker geen reden tot paniek: het menselijk lichaam kan normaal gesproken kleine hoeveelheden geoxideerde vetzuren uitstekend verwerken. De evolutie heeft ons daarvoor immers ingericht met beschermings- en ontgiftingssystemen.

Wel is het verstandig om vis niet op extreem hoge temperaturen te bereiden. En een goede visleverancier op te zoeken die liefst dagverse vis levert. En bij het gebruik van suppletie om bij voorkeur verse,  en correct bewaarde visolie te gebruiken, zodat je maximaal profiteert van alle Omega-3 gezondheidsvoordelen.

Conclusie: gegarandeerd frisse omega-3 capsules

Hoogwaardige Omega-3- visolie met een lage totox-waarde zijn een uitstekende keuze als je optimaal wilt profiteren van de voordelen van omega-3. Hoewel oxidatie in algemene zin ongewenst is, zijn er wetenschappelijk ook aanwijzingen dat een beperkte mate van oxidatie mogelijk ook kan bijdragen aan gezondheid. Bij het verhitten, bakken of roken van vis vindt enige oxidatie onvermijdelijk plaats, maar dit betekent niet dat daarmee de vis ongezond wordt. Door bewuste keuzes te maken in de kwaliteit en bereiding van je vis en visolie, haal je het beste uit deze waardevolle voedingsstoffen.

Voor wie geen vis lust, luidt het advies van het Voedingscentrum om dagelijks aan te vullen met de visolie vetzuren DHA en EPA. De Omega-3 capsules van Vitaminecompleet bevatten hoge doseringen van deze actieve vetzuren EPA en DHA en zijn gegarandeerd vrij van verontreinigingen zoals zware metalen en PCB’s. En voldoen dus gegarandeerd aan de strikte Totox veiligheid waarden qua frisheid, met een ruime extra veiligheidsmarge.  Een frisheid die bovendien, door toevoeging van vitamine E aan onze visoliecapsules, voor verdere oxidatie beschermd wordt.

Onze Omega-3 capsules: hooggedoseerd, schoon, fris en beschermd

Meervoudig gegarandeerde kwaliteit dus. Gemaakt van snijresten van niet-bedreigde, kleine vissoorten. Voorzien van een “Friends of the sea” kwaliteitslabel waarmee we streven ook aan de ecologische bescherming een bijdrage te leveren.

9.3

uit 93 reviews

Bloedwaarden werden beter na dagelijks gebruik van 2 Omega-3 Caps en ik heb s nachts geen last meer van *----- in mijn benen door het dagelijks innemen van 1 Magnesium tablet. *toevoeging Vitaminecompleet: deze term is binnen de huidige wetgeving niet toegestaan om te tonen.

, 04-01-2023

De afgelopen jaren heb ik veel verschillende vitamine supplementen geprobeerd. Ik ben mij nooit echt bewust geweest van het voelen van verschil tot nu. De multivitaminen slik ik nu een aantal maanden en ik voel me een stuk energieker. Tijdje geleden begonnen met de omega3 supplementen en ook deze lijken nu al voor een betere concentratie te zorgen. Heel blij!

, 25-01-2022

Hoog geconcentreerd, duurzaam en weinig nasmaak.

, 28-07-2021

Visolie capsules zonder nasmaak.

, 06-05-2021