Bestel direct Bel ons: 077-3020015
Multivitamine met 1000ie vit D3, 125mcg selenium, 15mg zink, hoge dosis C en veel meer voor uw afweer!

Recent in ‘t nieuws. Selenium onmisbaar voor uw immuunsysteem.

Recent in ‘t nieuws. Selenium onmisbaar voor uw immuunsysteem.
mei 5, 2020 Jeroen
In Vitamines in de Media
octopus

Belang van selenium opnieuw onderstreept

Voor veel mensen is selenium nog een onbekend metaal. Toch is het belang van dit onmisbare spoorelement voor het immuunsysteem onder deskundigen reeds langer bekend. Sinds 2009 bestaat er dan ook een ADH waarde voor deze grondstof. De organische uitstekend opneembare selenium in de Multvitamine van Vitaminecompleet heeft liefst 6 EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims toegekend gekregen. Waarvan een voor z’n bijdrage aan een gezond immuunsysteem. En één voor de bijdrage aan het meest voorkomende lichaamseigen anti-oxidant systeem. En met maar liefst 125mcg selenium per Vitaminecompleet Multivitaminetablet hoeft u daar ook geen losstaand potje voor aan te schaffen. Dat past naadloos in de unieke filosofie van Vitaminecompleet: met zo mín mogelijk potjes op uw aanrecht een complete ondersteuning van uw dagelijkse voeding. En dat is zeker voor dit onbekende metaal ook van belang. Want de inname van selenium kan in Noordwest Europa zeker extra aandacht gebruiken. Waarom juist nu een toereikende inname van deze grondstof extra van belang is voor uw immuun- en antioxidantsysteem lichten we onderstaand toe.

Recent onderzoek uit China, uitgevoerd door de Universiteit van Surrey in het Verenigd Koninkrijk en op 28 april 2020 gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift “the American Journal of Clinical Nutrition”, bracht het mineraal selenium in relatie tot het immuunsysteem opnieuw en actueel op interessante wijze voor ‘t voetlicht. Hierbij werd een verband tussen immuunveerkracht en verschillende hoeveelheden selenium innames uit voeding in verschillende regio’s in China gedocumenteerd. (“Link … between dietary selenium and … ”)  In dezelfde lijn maakte 17 april van dit jaar ook de universiteit van Gent (België) op hun website bekend onderzoek op te starten naar selenium. “In Vlaanderen werd al vastgesteld dat de seleniumstatus en seleniuminname via voeding in een belangrijk deel van de bevolking lager is dan aanbevolen.”
De info die we u verstrekken is mogelijk, noodgedwongen, soms wat ingewikkeld verwoord. Maar te interessant om u te onthouden. Scroll naar beneden voor meer info over de bevindingen van deze recent gepubliceerde studie.

Vitaminecompleet sinds 1998 selenium koploper onder multivitamines

We geven u in deze blogpost praktische informatie over selenium rijke voedingsmiddelen. Maar ook over selenium in supplementen. In onderstaande tabel vergelijken we enkele topmerken Multivitamines op selenium gehalte zodat u zelf een afgewogen keuze kunt maken.

Voor uw gemak hebben we meteen ook een drietal andere immuun ingrediënten, die recent in het nieuws aandacht kregen, in de vergelijking opgenomen. In onze Multivitamine bevinden zich daarbovenop nog eens 6 andere immuun ingrediënten! Wij geloven namelijk in synergie. Ook diverse andere immuun ingrediënten kunnen qua samenstelling en dosering de prijs-kwaliteit vergelijking uitstekend doorstaan.

Met deze vergelijking hopen we u eenvoudig en transparant inzicht te verschaffen op uw beste koop. Wilt u meer ingrediënten of merken vergelijken? Ga dan naar onze multivitamine vergelijk pagina.

Immuun-ingredient
geadv. dos. leverancier
Vitaminecompleet
1 tab / dag
Biotics
1-2 tab / dag
Centrum Adult
1 tab / dag
Davitamon compleet
3 drag / dag
Orthica Multi 4all
2tab / dag
Solgar VM-75
1 tab /dag
Selenium*
organische variant**
125 mcg

30mcg (per 1)
30mcg
82,5 mcg (per 3)
44mcg (per 2)
45 mcg
Vitamin D
actieve vit. D3 var.
25 mcg
3,3 mcg (per 1)
5 mcg
(niet vermeld)
5 mcg (per 3)
(niet vermeld)
10 mcg (per 2)
10 mcg
Zink
organisch gebonden
15 mg
5 mg (per 1)
5mg
10 mg (per 3)
(niet vermeld)
12 mg (per 2)
10
(deels)"
Vitamine C
water oplosbare var.
vetoplosbare var
199mg

33mg (per 1)

100mg

120mg (per 3)

250mg (per 2)

250

Totaal aantal ingr.
vit./min. varianten
extra /nat. extracten
54
38
16/12
35
30
5
28
27
1
21
21
0
37
23
14/9
31
26
5
€/mnd
geleverd per brievenbus
€ 13,16 -€14,16***
€12,22 (1/d)
€5,99
€19,53 (bij 3/d)
€22,46 (bij 2/d)
€13,65
*”Voor selenium is door de Gezondheidsraad een hoeveelheid bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is.” De dagelijkse aanbeveling op basis hiervan bedraagt voor volwassenen: 70mcg (bron Voedingscentrum 5-5-2020)
De dagelijkse inname uit voeding volgens de voedsel consumptiepeiling komt uit op: 45-55mcg bron (RIVM 5-5-2020)
De aanvaardbare bovengrens volgens de EFSA (European Food and Safety authority) wordt gesteld op 300mcg dagelijks (bron Voedingscentrum: 5-5-2020)
** organisch selenium beter opgenomen dan anorganische
“Selenomethionine … neemt het lichaam beter op dan
seleniet of selenaat” (bron Voedingscentrum 5-5-2020)
*** ivm toevoeging Astaxanthine prijs vanaf 15 mei 2020

Liever 1 top-product of een verzameling van 10 losse potjes op uw aanrecht?

Mocht u aanvulling met selenium overwegen kunt u natuurlijk een los potje selenium tabletten aanschaffen. En een los potje met vitamine A. En eentje voor vitamine C. Eentje voor B11. En voor B12.. D.. ijzer… zink.. om als aanvulling op uw voeding uw immuunsuppletie compleet te maken.

Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor Vitaminecompleet. Alles in 1 tablet. Uitstekend gedoseerd. Veel makkelijker dan “tig” losse tabletten in gebruik. Met één tablet per dag vult eenvoudig uw dagelijkse voeding compleet met al deze stoffen aan. En houdt u uw aanrecht vrij.  Nog los van minder druk op milieu. En de aanzienlijke besparingen voor uw portemonnee.
Maar het staat u natuurlijk gewoon vrij extra euro’s te besteden aan een complete verzameling individuele producten. Mogelijk beleeft u er plezier aan om duur betaald dagelijks een handvol extra pillen te slikken. Die vrijheid willen we natuurlijk niemand ontzeggen.

Selenium, wat is dat?

Selenium is een mineraal. Net als calcium of magnesium bijvoorbeeld. Het mineraal selenium heeft een mens in minieme hoeveelheden nodig. Dagelijks is de aanbevolen inname van een volwassene op 70 mcg selenium gesteld. (bron 3-5-2020 Voedingscentrum) Dat is 0,07 milligram oftewel 0,00007 gram! Een heel kleine hoeveelheid dus. Maar deze voeding krachtpatser levert zelfs in zo’n kleine dosis wel een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van onze gezondheid.

Selenium kent in Nederland overigens pas sinds 2009 een status als essentiële (onmisbare) voedingsstof met een aanbevolen dagelijkse adequate inname hoeveelheid. “Voor selenium is door de Gezondheidsraad een hoeveelheid bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten”: 70mcg selenium per dag dus voor volwassenen. (3-5-2020 bron Voedingscentrum) De aanvaardbare veilige bovengrens aan selenium is op 300 microgram per dag gesteld (3-5-2020 bron Voedingscentrum) De gemiddelde feitelijke selenium inname uit voeding blijkt in Nederland rond de 45 mcg  te liggen. (3-5-2020 bron RIVM voedselconsumptiepeiling). In de Chinese studie lagen, afhankelijk van de regio’s, de innames aan selenium tussen 16 en meer dan 500 mcg per dag.  

Chinese studie, Britse universiteit, Amerikaans tijdschrift

Samenwerking is in de internationale wetenschappelijke gemeenschap aan de orde van de dag. En nu wellicht harder nodig dan ooit.

Nu we een weg in het “nieuwe normaal” zoeken staan alert blijven op afstand houden, handhygiene en andere overheidsaviezen onverminderd centraal in mei 2020. En natuurlijk ook aandacht voor een goede weerstand. Zorgen dat je immuunsysteem gegarandeerd goed gesteund is lijkt ons daarbij, net als het Voedingscentrum, een verstandig fundament. “..door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, blijft je algehele weerstand zo hoog mogelijk.”  (bron Voedingscentrum 5-5-2020)  En een gezond gevarieerd en volwaardig voedingspatroon inclusief voldoende selenium vormt daarbij dus een een van de essentiële (onvervangbare) onderdelen net als bijvoorbeeld vitamine C of zink. Laten we hier nu overgaan naar de bevindingen uit de Chinese studie.

Er komen in China grote verschillen voor in de dagelijkse inname van selenium uit voeding. Deze inname is o.a. afhankelijk van de bodemvoorraad aan selenium per regio. In de publicatie werden dagelijkse innames via voeding gemeld tussen 16 mcg tot meer dan 500 mcg per dag. De selenium status werd in deze studie tevens aan de hand van de selenium concentraties in het haar van de onderzochte populatie bepaald. De relatie tussen immuunveerkracht en de selenium inname uit voeding c.q. haarmeting, zoals bijvoorbeeld in de stad Enshi, was duidelijk te onderscheiden van de getallen van de provincie Hubei, waar ook Wuhan deel van uitmaakt, die een aanzienlijk lagere selenium inname / haarmeting vertoonde. Het verschil was nog duidelijker vergeleken met het Keshan district, het gebied in China met de laagste selenium bodemspiegel en selenium inname (16mcg/dag). In Nederland is overigens, waarschijnlijk ten gevolge van decennia aan intensieve landbouw, de bodemvoorraad aan selenium eveneens relatief laag. Ook de selenium inname uit voeding ligt, met 45mcg selenium per dag (bron 5-5-2020: RIVM voedselconsumptiepeiling 2012-2016), in Nederland dus meer in het lagere deel vergeleken met de waarden gemeten in deze studie en de wat moeizaam omschreven Nederlandse door de Gezondheidsraad aangegeven richting van 70 mcg  per dag “deze hoeveelheid.. geeft richting aan wat je nodig hebt”. (bron 5-5-2020: Voedingscentrum).


De beste bewijskracht voor de invloed van selenium op het immuunsysteem in specifieke situaties, valt optimaal gezien, te vinden in placebo gecontroleerde studies met een correcte opzet: een zogenaamde RCT. De studie die we hier aanstippen heeft, wegens omstandigheden, een andere opzet. Maar deze studie geeft door z’n dubbele selenium status bepalingen plus een vernuftige en elegante analyse onverminderd heel interessante en relevante aanwijzingen voor de zinvolle bijdrage van selenium aan het immuunsysteem.

Eigenlijk oud nieuws dus. Want de waarde van een adequate dagelijkse selenium inname voor het gezond houden van het immuunsysteem was, in algemene zin, al ruim eerder aangetoond en bewezen. En daarom geaccrediteerd met een officiële EFSA gezondheidsclaim voor selenium. Maar het belang van selenium uit een gevarieerd gezond voedingspatroon is vast nog niet bij iedereen bekend. En dat maakt het dan toch weer nieuws. Kort samengevat: kies dagelijks voor een gezond gevarieerd voedingspatroon dat onder andere ook de inname van selenium op peil houdt. Eenvoudig bijvoorbeeld met dagelijkse een portie inktvis, kreeft of een paar paranoten.

Onder de bestaande wetgeving mogen wij u op deze plek helaas verder geen meer specifieke informatie over de bevindingen uit China van deze recente fascinerende publicatie verstrekken. Zelfs niet over de complete titel, of een link naar de originele, openbaar gestelde, studie. Vandaar dat we wat omslachtig en complex over deze interessante studie moeten communiceren. Onze excuses daarvoor. We hebben (voorlopig?) geen verplicht mondkapje, maar als supplement verstrekker wel een wettelijk muilkorfje om, als het ware..;)

Als supplement leverancier mogen we namelijk op onze website enkel informatie verstrekken die 100% betrekking heeft op “gezondheid” en maken we enkel gezondheidsclaims die EFSA goedgekeurd zijn als 100% wetenschappelijk bewezen. Daarom zullen we onderstaand enkel in algemene termen de bijdragen van selenium aan het gezond houden van immuun- en anti-oxidant systeem, wat nader kunnen toelichten.

Waar zit selenium in?

“Selenium zit in veel voedingsmiddelen. Vooral in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen. In plantaardige bronnen, zoals brood en andere graanproducten en groente, hangt de hoeveelheid af van het selenium gehalte in de bodem. Aan bijna al het veevoer wordt selenium toegevoegd. Daardoor zit het ook in vlees.”( 3-5-2020 bron Voedingscentrum)

De selenium rijkste voedselbronnen -na paranoten- bevinden zich in bijvoorbeeld inktvis, tonijn, kreeft, chia zaad, sardientjes, haring, makreel, zonnebloempitten, garnalen, oesters of zalm. Deze bevatten respectievelijk tussen plm. 65-30 mcg per 100 gram. Vegetariërs of veganisten dienen dus wellicht extra op te letten voldoende selenium – uit bijvoorbeeld paranoten – binnen te krijgen (3-5-2020 bron Voedingscentrum)
Elke dag een paar van deze paranoten volstaan dan gelukkig al.

Gezond verstand en uw immuunsysteem

Bewegen, slapen, ontspanning en natuurlijk goede voeding met alle noodzakelijke immuun ingrediënten dragen allen bij aan een goede werking van uw immuunsysteem. Deze ingrediënten zijn het functioneren van uw immuunsysteem waardevol. Net als een goede autogordel of airbag bij een botsing waardevol is. Die geven natuurlijk ook geen 100% garantie op een goede uitkomst. Maar iedereen kan de zinvolle toegevoegde waarde begrijpen.

“Een gezond gevarieerd voedingspatroon bevat voldoende selenium”

“In Nederland komt een selenium tekort normaal gesproken niet voor”. Mits je “gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende selenium binnen” (bron 3-5-2020 Voedingscentrum). Wat voor de gemiddelde Nederlander normaal gesproken betekent is daarbij nog niet helemaal helder: de dagelijke selenium inname middels voeding blijkt zich, voor de gemiddelde volwassen Nederlander, volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling op 45 mcg per dag te bevinden. (3-5-2020 bron RIVM voedselconsumptiepeiling). Een stukje onder de streefwaarde van 70mcg per dag die de Gezondheidsraad aangeeft. Maar deze waarde komt met een  kanttekening “Voor selenium is door de Gezondheidsraad een hoeveelheid bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen selenium-tekorten niet voor”. (bron: Voedingscentrum 3-5-2020)
Daarom blijft aandacht voor gezonde gevarieerde voeding natuurlijk te allen tijde de basis. Supplementen verzekeren daarbij eventueel een praktische aanvulling, maar zijn natuurlijk nooit een complete vervanging voor een gezond voedingspatroon. Spreekt ook voor zich, toch?
Voor Omega-3 visolievetzuren maakt het Voedingscentrum overigens wél een soort van uitzondering: “Voor mensen die geen vis willen of kunnen eten, zijn producten die zijn verrijkt met visolie of visoliecapsules een alternatief”
En ook met betrekking tot vitamine D neemt het Voedingscentrum een heldere positie in. Sinds enige tijd geldt namelijk ook voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 alle dagen van het jaar een advies voor aanvulling met vitamine D als supplement.  “Heb ik extra vitamine D nodig? Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen” (bron 5-5-2020 Voedingscentrum) Ook mensen die overdag veel binnen verblijven, een getinte huidskleur hebben, of niet onbedekt buiten komen dienen extra oog te hebben voor een toereikende vitamine D voorziening. Zon blootstelling met verstand en mate dus. En waar nodig eventueel extra vitamine D.

Aanvulling?

Indien u voedingsonverdraagzaamheden heeft of bijvoorbeeld door weinig eetlust te weinig (bijv. ouderen) of te weinig gevarieerd kunt eten (bijv. veganisten, alcoholisten, mensen die een streng afval dieet volgen of bij gebruik van bepaalde voorgeschreven middelen) kan suppletie een overweging zijn. (bron Voedingscentrum) Maar u kunt natuurlijk ook gewoon voor de Multivitamine van Vitaminecompleet kiezen om uzelf dagelijks te verzekeren van een adequate aanvulling met selenium. En heel veel meer. Want onze Multivitamine bevat sinds april dit jaar, met de toevoeging van de exclusieve carotenoïde natuurlijke kleurstof Astaxanthine, nu maar liefst 54 ingrediënten.

Elke dag de richtlijnen van de Gezondheidsraad en de schijf van Vijf van het Voedingscentrum volgen blijkt in de praktijk van alledag überhaupt best nog een uitdaging voor de gemiddelde Nederlander. Bij de laatste peiling lag de feitelijke dagelijkse selenium inname dus op 45mcg.  (bron 3-5-2020 RIVM voedsel consumptiepeiling 2012-2016). Dagelijks aandacht voor een gevarieerde en gezonde voeding blijft dus zeker aan de orde.

De Multivitamine van Vitaminecompleet bevat liefst 125 mcg aan organische gebonden selenium, als selenomethionine / selenium methionine. Royaal gedoseerd vergeleken en koploper in vergelijking met andere bekende topmerken Multivitamines. Maar natuurlijk ruim binnen de veilige grenzen van 300 mcg selenium per dag. Vitaminecompleet levert u zo aantoonbaar de meeste immuun-ingrediënt waarde voor uw euro’s. (En nog eens driedubbel wanneer u de andere immuun ingrediënten laat meewegen). Maar dat is natuurlijk onze mening. Oordeelt u vooral zelf.

Andere vitamines voor uw immuunsysteem

Recent was er trouwens ook al specifieke actualiteitswaarde in de wetenschappelijke literatuur voor onder andere vitamine D, C en zink in de afgelopen weken. Zo besteed bijvoorbeeld ook het Voedingscentrum actueel extra aandacht aan de waarde van vitamine D, de “zonlicht vitamine”. Een fijne reden om, met gezond verstand, tijd buiten door te brengen. Maar ook suppletie van vitamine D kan volgens het Voedingscentrum voor bepaalde groepen zinvol zijn. Anders dan tot voor een aantal jaar geleden werd aangenomen is de inname van Vitamine D behoorlijk veilig gebleken. “De kans op een teveel aan vitamine D is klein. Het kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken”. Gelukkig is er voor uw veiligheid ook een maximum gesteld aan de hoeveelheid vitamine D per dag, namelijk 75mcg oftewel 3000 i.e. Uiteraard blijven wij daar ruimschoots onder, maar doseren wel wat ruimer dan het minimum van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wist u dat door een half uurtje in bikini in de zon door te brengen de (jeugdige) huid al tot wel 10.000ie of meer aan vitamine D kan produceren? In de Multivitamine hebben we voor u 25mcg oftewel 1000 i.e. aan de actieve variant vitamine D3 opgenomen. Dat is de overigens in de orde grootte van de dosering die ook voor 70+ senioren de aanbevolen dagelijkse standaardhoeveelheid is namelijk 800 i.e. per dag

Selenium draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem*

Naast Selenium Methionine bevat de Multivitamine overigens nog 9 andere ingrediënten met een bewezen bijdrage aan het immuunsysteem. Selenium methionine is een organisch gebonden variant van selenium. “Selenomethionine … neemt het lichaam beter op dan
seleniet of selenaat” (bron Voedingscentrum 5-5-2020)Voor een meer uitgebreid Multivitaminen vergelijk klikt u hier.

Selenium draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress*

Als het immuunsysteem aan ‘t werk gaat springt automatisch ook de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress in de “aan” stand. Selenium draagt hieraan bij als onderdeel van het zogenaamde enzym glutathion peroxidase. Ons lichaam heeft dit enzym nodig om het meest voorkomende lichaamseigen antioxidant, glutathion, goed te laten functioneren. Daarbij vervullen indirect ook vitamine E en C een belangrijke rol. Net als selenium moeten we ook deze met de voeding binnenkrijgen.

De Multivitamine van Vitaminecompleet bevat in totaal 7 ingrediënten met een bewezen bijdrage aan bescherming van cellen tegen anti-oxidatieve stress.

Meer weten over Selenium?

Lees dan eens ons eerdere Selenium blog in drie delen.

Of neem ook gerust eens contact met ons op. Dat kan eenvoudig per mail, telefoon of chatbox raadplegen. Uw andere vragen zijn uiteraard ook welkom.

*EU goedgekeurde gezondheidsclaims voor selenium. Selenium heeft daarnaast nog 4 andere gezondheidsclaims door de EFSA toegekend gekregen.